Biznes gastronomiczny – o czym musisz pamiętać?

Portrait of smart chef preparing delicious meal for customer

W gastronomi jest o wiele trudniej, niż np. w hydraulice. Dlaczego? Jeśli hydraulikowi rury się nie popsują już w pierwszym tygodniu przechowywania na magazynie, to już u przedsiębiorcy zajmującemu się sprzedażą, lub przygotowywaniem żywności – tak.

Z żywnością – tą szczególnie przeznaczoną dla ludzi – są związane restrykcyjne przepisy, który przedsiębiorca pracujący w gastronomii musi przestrzegać. Jeśli tego nie robi, naraża się na poważne konsekwencje prawne, finansowe, a nawet karne (za nie przestrzeganie przepisów sanitarnych, można nawet iść do więzienia – jeśli ktoś będzie nagminnie łamał zasady przechowywania i sprzedaży żywności). Szczególnie gastronomia w tzw. budkach jest sprawdzana przez sanepid, ponieważ przygotowywanie posiłków dla ludzi jest obwarowane wieloma przepisami i zasadami sanitarnymi. Posiadając małą gastronomię, trzeba też posiadać adresy, gdzie naprawa AGD, czy serwis AGD jest dostępny o każdej godzinie.

W biznesie gastronomicznym najważniejszy jest czas

Każdy biznes gastronomiczny jest wciąż poddany presji czasu. A to jogurt traci datę ważności, to znów pomidory czernieją. Wiele by wymieniać. Każdy zapewne wie, że w takim biznesie, ważność produktów – to priorytet. Ale, gdy te produkty mają jeszcze dużo „czasu”, przebywając w większej temperaturze, mogą się wcześniej popsuć. Dlatego każda gastronomia zajmująca się przyrządzaniem posiłków dla ludzi, posiada na swym stanie odpowiednie sprzęty AGD, które właśnie odpowiednio mogą schłodzić wszelkie produkty żywnościowe. Jeśli jednak taka lodówka często się psuje, warto oddać ją profesjonalistom, np. http://www.naprawa-agd-gdynia.pl, którzy znają się na swojej robocie i naprawa AGD, a później serwis AGD w takim mieście jak np. Gdynia jest prowadzony na zlecenie klienta. Firma nie tylko naprawi zepsuty sprzęt, ale również może udzielić na niego gwarancji po naprawie. W takim wypadku możemy mieć pewność, że sama naprawa przebiegnie jak najbardziej prawidłowo i dokładnie.

Lepiej mieć sklepy spożywcze, czy jadłodajnie?

Jakikolwiek biznes gastronomiczny, powinien mieć lokalizację tam, gdzie jest najwięcej klientów. Np. – Gdynia, jako miasto duże, w dodatku powiązane z innymi dwoma miastami (Gdańsk, Sopot), oraz jako miasto przyjmujące corocznie wielu turystów, może być jak najbardziej odpowiednim miejscem, do prowadzenia biznesu gastronomicznego. Ludzie często zwiedzając miasto, lubią sobie coś przegryźć, a nie każdego stać na drogą restaurację. Jeśli jeszcze taki turysta podróżuje z całą rodziną i na dodatek z psem, może potrzebować dobrego i taniego źródła jedzenia. Jak wiadomo, dzieci są bardzo wymagające, jednak jeśli przyjdzie im jeść gdzieś na wyjeździe, zazwyczaj jedzą wszystko to, co się im poda.  To dlatego mała, dobra gastronomia w mieście usytuowanym blisko morza, może przynieść duże korzyści i wiele pracy dla właściciela, szczególnie w okresie kanikuły. Trzeba tylko pamiętać że jedzenie zazwyczaj ma krótkie terminy ważności, a sama gastronomia jest pod obserwacją sanepidu.

Polecamy:
Jaką lodówkę wybrać?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *