Podstawy organizacji kuchni w restauracji

cmslqxf3wpgifoakb2qq

Jedną z największych inwestycji podczas otwierania nowej restauracji jest kuchnia. Kuchnia komercyjna potrzebuje sprzętu klasy przemysłowej, który będzie w stanie wytrzymać intensywny harmonogram restauracji. Projekt i rozmieszczenie kuchni w restauracji powinno pozwolić na to, aby żywność przechodziła płynnie z obszaru przygotowania do „wydawki”. Czasami nowa restauracja ma wspaniałą lokalizację, ale niewielką przestrzeń kuchenną i trzeba odpowiednio dostosować swoje plany pod ten fakt.

Musisz zrozumieć rolę kuchni w restauracji

Kuchnia jest sercem Twojej restauracji, w której menu zaczyna swoje istnienie. Tam właśnie przygotowywane są potrawy, gotowane i smażone. Tam też są zlewozmywaki a w nich brudne naczynia, naczynia i sprzęt do gotowania. W przeciwieństwie do domu, gdzie jesteś tylko ty i twoja rodzina, kuchnia w restauracji jest obsługiwana przez dziesiątki osób i każdy z innej zmiany, więc ważne jest mądre zorganizowanie tego wszystkiego. Musi się tam znaleźć miejsce na wszystko i wszystko musi być na swoim miejscu. To nie tylko oszczędza czas, ale też pomaga utrzymać kuchnię

Różnice w komercyjnych piecach

Komercyjne piekarniki i zakresy są specjalnie przeznaczone do gotowania dużej ilości. Chociaż są to jedne z najdroższych urządzeń, które kupisz, dobry sprzęt może być dziesiątka lat. Rodzaj żywności w menu restauracji będzie dyktować to, jaki typ komercyjnego pieca musisz kupić.

Na przykład, jeśli masz zamiar wyposażyć restaurację w menu z daniami z grilla, potrzebujesz dobrej wielkości takowego. Jeśli potrawy z sauté są podstawą menu restauracji, idealny będzie sześcioramienny palnik handlowy. Inne rzeczy do rozważenia to dobór kuchenki, piekarnika, okapy i bezpieczeństwo przeciwpożarowe.

Rozważ wypożyczony lub używany sprzęt kuchenny

Niektóre elementy wyposażenia restauracji idealnie nadają się do wynajęcia, ponieważ mają krótki okres żywotności lub do zakupienia, ponieważ mają długą żywotność. Maszyny do lodu są idealne do wypożyczenia, ponieważ często nie działają dłużej niż kilka lat, a po ich części są drogie do naprawy. Kuchenka komercyjna, jak wspomniano powyżej, jest idealna do zakupu używanej ponieważ trwa długo, a zatem jest warta inwestycji. Warto zatem dowiedzieć się więcej na temat wypożyczania sprzętu restauracyjnego oraz zalet i wad kupna używanych urządzeń handlowych.

delikatesy internetowe AmusPosiadanie dobrze zaplanowanej kuchni restauracyjnej nie tylko sprawia, że jedzenie jest płynnie wydawane na salę restauracyjną – ale pozwala też zaoszczędzić pieniądze i czas. Jeśli pracownicy dobrze się czują w takiej kuchni i dobrze z niej korzystają – to pomoże zmniejszyć ilość odpadów żywnościowych i ich zepsucie. W kuchni będzie również łatwiej przygotowywać posiłki.

Czysta kuchnia jest niezbędna w każdej restauracji.

Regularna lista czyszczenia sprawi, że wszyscy pracownicy wiedzą, co należy zrobić podczas każdej zmiany. Nie zapomnij o zaplanowaniu czasu na większe czynności porządkowe co miesiąc – to sprawi, że kuchnia będzie bezpieczna dla klientów i personelu.

Polecamy:
Prowadzisz własną restaurację? Sprawdź dlaczego warto zainwestować w solidne drzwi chłodnicze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *