Produkty pełnoziarniste – wstęp do zdrowej diety

bread-food-healthy-breakfast

W momencie, kiedy dobieramy dla siebie dietę, często spotykamy się ze zwątpieniem. Po wypróbowaniu wielu różnych metod żywienia możemy nie być pewni, czy kolejna nie stanie się zmarnowanym okresem restrykcyjnych wyrzeczeń. Aby uniknąć tak zwanego efektu jojo i zarazem nie odczuć ekstremalnego wyrzeczenia, musimy zmienić nasze codzienne nawyki. Sama zamiana kilku powszednich produktów na ich pełnoziarniste odpowiedniki pozwoli nam niemal samoczynnie zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Pełne ziarno – dlaczego jest tak ważne?

Produkty pochodzenia zbożowego – zwłaszcza pszeniczne – mają opinię tuczących. Wynika to głównie z faktu, że najpopularniejsze produkty z tej grupy są wyrabiane z przetworzonej i oczyszczonej mąki. Wielu ludzi identyfikuje smak typowy dla białych bułek jako najbardziej pożądany. Takie wypieki zwykle prawie wcale nie zawierają błonnika, mają skromniejszą zawartość witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy, za to ich skład jest pełen sztucznych wypełniaczy. Zewnętrzna część ziarna (niejako łuska) zostaje odrzucona i przemianowana na otręby. Środkowa część zostaje zaś zmielona na mąkę. Mąka taka w stosunku do pełnoziarnistej – razowej – znacznie gorzej jest trawiona przez organizm i nie wpływa korzystnie na wchłanianie składników odżywczych. Główną tego przyczyną jest brak dwóch cennych odmian błonnika – rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Odbija się to też na uczuciu sytości.

Jakie produkty pełnoziarniste warto jeść?

Najłatwiej i zarazem najefektywniej jest zamienić te produkty, których najwięcej spożywamy na co dzień. Na rynku zajdziemy szeroki wybór chlebów razowych. Wiele osób na początku nie akceptuje zmiany smaku, dlatego warto zaczynać od odmian mających w swoim składzie mniej ciemnej mąki. Przyzwyczajenie do białych bułek łatwo zastąpić jedzeniem grahamek. Osoby lubiące bardziej wykwintne smaki z pewnością rozsmakują się w wypiekach tradycyjnych, takich jak chleb litewski czy chlebach wypiekanych niemal z samego grubo rozdrobnionego ziarna. Takie wyroby możemy zakupić za pośrednictwem strony Oliwka24.pl. Obecnie na rynku łatwo można zdobyć razowe makarony w przystępnej cenie, które świetnie sprawdzają się z sosami. Dla przyzwyczajenia można stopniowo łączyć je z białymi odmianami. Jeśli nie zastąpimy składników we własnych wyrobach mąką pełnoziarnistą to starajmy się dodawać jej choć pewną część. Biały ryż też stanowi oczyszczoną postać zboża. Jego ciemniejsze odmiany, a zwłaszcza brązowa, stanowią bardzo zdrową – pełnoziarnistą część posiłku. Kasze takie jak gryczana czy pęczak również zaliczają się do pokarmów pełnoziarnistych. W wypadku słodyczy warto zastąpić ciasta bazujące na pszenicy różnymi przekąskami typu musli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *