Pragniesz wprowadzić zdrowa dietę? Zacznij od sporządzenia menu na cały tydzień – uwzględnij śniadanie, lunch, obiad i kolację, które dostarczą Ci najpotrzebniejszych składników i właściwie odżywią Twój organizm. Jednak, oprócz tych niezbędnych posiłków, warto dodatkowo zastanowić się nad komponowaniem fit podwieczorków, które mogą okazać się zbawienne w godzinach pracy – regularnie spożywane zapobiegną napadom wilczego głodu i dodatkowo wzbogacą Twój organizm o pożądane mikroelementy i witaminy. Sprawdź, jak szybko przygotować cztery fit podwieczorki!
Słodkie podwieczorki
Wprowadzając w swoje menu zdrowe posiłki, musisz liczyć się z ograniczeniem cukru w postaci słodyczy, przetworzonych produktów czy ciast. Jednak, jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i nie możesz wyobrazić sobie dnia bez ich pysznego smaku w podniebieniu, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – Twoje fit podwieczorki mogą być zdrowe, sycące i co najważniejsze… słodkie! Do ich przygotowania potrzebujesz pucharki deserowe i paru produktów spożywczych!
1. Pomarańczowa ambrozja
Do wykonania tego pysznego deseru przygotuj:
- 250 ml soku pomarańczowego,
- opakowanie budyniu waniliowego,
- wybrane muesli,
- 100 g serka waniliowego z obniżoną zawartością tłuszczu lub w wersji wege,
- garstkę amarantusa ekspandowanego z porzeczką.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania budyniu – do rozcieńczenia proszku nie dodawaj jednak mleka, ale użyj soku pomarańczowego. Kiedy budyń wystygnie, zabierz się za przygotowanie deseru. Sięgnij po pucharek deserowy i wykładaj kolejno serek waniliowy, amarantus, wystudzony budyń, serek waniliowy i muesli. Tak przygotowany posiłek wstaw do lodówki, owiń ściśle folią spożywczą i zabierz ze sobą do pracy!
2. Jeżynowo-orzechowa fantazja
Zaopatrz się w:
- łyżkę płatków żytnich,
- pół szklanki płatków owsianych lub kukurydzianych w polewie miodowej,
- 200 g jeżyn,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub w wersji wege,
- 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Wykonanie tego smakołyku jest banalnie proste. Wystarczy tylko byś wymieszał orzechy z płatkami, umył owoce oraz swój pucharek i na jego dnie wykładał składniki w dowolnej kolejności!
Fit podwieczorki dla smakoszy
Podwieczorki do pracy nie muszą opierać się tylko i wyłącznie na owocach, jogurcie i słodkich płatkach. Jeśli w przeszłości lubowałeś się w fast foodach, czas na przedstawienie Ci odchudzonych przepisów, które zaspokoją Twój apetyt na niezdrowe jedzenie.
3. Tortilla z gotowanym kurczakiem
Przygotuj:
- płaty pełnoziarnistej tortilli,
- 200 gr twarożku grani,
- 80 g świeżego szpinaku,
- 300 g gotowanej piersi z kurczaka,
- czerwoną paprykę.
Wykonanie:
Placki tortlilli upiecz na suchej patelni z dwóch stron. Następnie na jej rozłożonych płatach nałóż serek, liście szpinaku, ugotowanego, pokrojonego kurczaka. Cały placek zwiń ciasno i włóż do lodówki. Po schłodzeniu możesz przekroić zawinięty posiłek na kawałki lub go zjeść w całości.
4. Burger fit
Do zrobienia tego przepisu potrzebujesz:
- roślinnych steków (dostępnych w prawie każdym supermarkecie),
- wege sosu curry, wege majonezu i ketchupu,
- ulubionej sałaty,
- bułek pełnoziarnistych lub grahamek,
- pomidora pokrojonego w plastry,
- pokrojoną w piórka cebulę,
- ogórek kiszony pokrojony w talarki.
Przygotowanie:
Na patelni usmaż z dwóch stron roślinnego steka według zaleceń producenta. Następnie przekrój bułkę na pół i nałóż do środka jednej z nich sałatę, pokrojonego pomidora, cebulę i kiszonego ogórka. Polej składniki sosami i połóż ciepły kotlet. Potem na kolet ponownie nałóż wszystkie warzywa i ściśnij ze sobą obie części bułki. Ostrożnie ustaw burgera tak, by wierzch bułki znajdował się na górze. By przytrzymać składniki, wbij w środek wykałaczkę.