Fit podwieczorek do pracy – 4 przepisy

Pragniesz wprowadzić zdrowa dietę? Zacznij od sporządzenia menu na cały tydzień – uwzględnij śniadanie, lunch, obiad i kolację, które dostarczą Ci najpotrzebniejszych składników i właściwie odżywią Twój organizm. Jednak, oprócz tych niezbędnych posiłków, warto dodatkowo zastanowić się nad komponowaniem fit podwieczorków, które mogą okazać się zbawienne w godzinach pracy – regularnie spożywane zapobiegną napadom wilczego głodu i dodatkowo wzbogacą Twój organizm o pożądane mikroelementy i witaminy. Sprawdź, jak szybko przygotować cztery fit podwieczorki!

Słodkie podwieczorki

Wprowadzając w swoje menu zdrowe posiłki, musisz liczyć się z ograniczeniem cukru w postaci słodyczy, przetworzonych produktów czy ciast. Jednak, jeśli jesteś miłośnikiem słodkości i nie możesz wyobrazić sobie dnia bez ich pysznego smaku w podniebieniu, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – Twoje fit podwieczorki mogą być zdrowe, sycące i co najważniejsze… słodkie! Do ich przygotowania potrzebujesz pucharki deserowe i paru produktów spożywczych!

1. Pomarańczowa ambrozja

Do wykonania tego pysznego deseru przygotuj:

  • 250 ml soku pomarańczowego,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • wybrane muesli,
  • 100 g serka waniliowego z obniżoną zawartością tłuszczu lub w wersji wege,
  • garstkę amarantusa ekspandowanego z porzeczką.

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania budyniu – do rozcieńczenia proszku nie dodawaj jednak mleka, ale użyj soku pomarańczowego. Kiedy budyń wystygnie, zabierz się za przygotowanie deseru. Sięgnij po pucharek deserowy i wykładaj kolejno serek waniliowy, amarantus, wystudzony budyń, serek waniliowy i muesli. Tak przygotowany posiłek wstaw do lodówki, owiń ściśle folią spożywczą i zabierz ze sobą do pracy!

2. Jeżynowo-orzechowa fantazja

Zaopatrz się w:

  • łyżkę płatków żytnich,
  • pół szklanki płatków owsianych lub kukurydzianych w polewie miodowej,
  • 200 g jeżyn,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub w wersji wege,
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Wykonanie tego smakołyku jest banalnie proste. Wystarczy tylko byś wymieszał orzechy z płatkami, umył owoce oraz swój pucharek i na jego dnie wykładał składniki w dowolnej kolejności!

Fit podwieczorki dla smakoszy

Podwieczorki do pracy nie muszą opierać się tylko i wyłącznie na owocach, jogurcie i słodkich płatkach. Jeśli w przeszłości lubowałeś się w fast foodach, czas na przedstawienie Ci odchudzonych przepisów, które zaspokoją Twój apetyt na niezdrowe jedzenie.

3. Tortilla z gotowanym kurczakiem

Przygotuj:

  • płaty pełnoziarnistej tortilli,
  • 200 gr twarożku grani,
  • 80 g świeżego szpinaku,
  • 300 g gotowanej piersi z kurczaka,
  • czerwoną paprykę.

Wykonanie:

Placki tortlilli upiecz na suchej patelni z dwóch stron. Następnie na jej rozłożonych płatach nałóż serek, liście szpinaku, ugotowanego, pokrojonego kurczaka. Cały placek zwiń ciasno i włóż do lodówki. Po schłodzeniu możesz przekroić zawinięty posiłek na kawałki lub go zjeść w całości.

4. Burger fit

Do zrobienia tego przepisu potrzebujesz:

  • roślinnych steków (dostępnych w prawie każdym supermarkecie),
  • wege sosu curry, wege majonezu i ketchupu,
  • ulubionej sałaty,
  • bułek pełnoziarnistych lub grahamek,
  • pomidora pokrojonego w plastry,
  • pokrojoną w piórka cebulę,
  • ogórek kiszony pokrojony w talarki.

Przygotowanie:

Na patelni usmaż z dwóch stron roślinnego steka według zaleceń producenta. Następnie przekrój bułkę na pół i nałóż do środka jednej z nich sałatę, pokrojonego pomidora, cebulę i kiszonego ogórka. Polej składniki sosami i połóż ciepły kotlet. Potem na kolet ponownie nałóż wszystkie warzywa i ściśnij ze sobą obie części bułki. Ostrożnie ustaw burgera tak, by wierzch bułki znajdował się na górze. By przytrzymać składniki, wbij w środek wykałaczkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *