Grubość mielenia, podobnie jak stopień wypalenia ziaren ma duże znaczenie – zarówno jeden, jak i drugi parametr jest istotny przy doborze metody parzenia. Grubość zmielenia znacząco wpływa na smak napoju. Jeżeli ziarna będą zmielone za drobno, smak będzie ciężki. Z kolei za grube mielenie spowoduje, że kawa będzie mało aromatyczna i płaska. Podpowiadamy, jak dopasować grubość ziaren do wybranej metody parzenia.
Kawa drobno mielona
Kawa bardzo drobno mielona ma konsystencję przypominającą mąkę. Jest nieco lepka, jej cząsteczki się ze sobą sklejają, nie jest sypka i można ją trzymać palcami. Tak bardzo drobne zmielenie może posłużyć do przygotowania kawy po turecku w tradycyjnym tygielsku (cezve). Z kolei drobno mielone ziarna przypominają drobny piasek. Drobne mielenie sprawdzi się pod espresso – we wszystkich metodach, gdzie proces parzenia przebiega krótko, a mają mało czasu, aby oddać do naparu swój smak. Dzięki temu można uzyskać idealną cremę. Jeżeli zaparzysz kawę w kawiarce czy ekspresie pod espresso, która będzie grubiej mielona, wyczujesz kwaśny, płaski posmak.
Ziarna mielone średnio
Ziarna średnio mielone przypominają grubszy piasek, swobodnie się zsypują z palca. Ten stopień będzie dobry do metod przelewowych – chemexu, aeropressu czy ekspresu przelewowego. W filtrze zmielone ziarna mają wystarczająco dużo czasu, by się oddać swój charakter,. Podobnie kawa z drippera – powinna mieć grubość ziarenek piasku. Warto wybierać takie ziarna, które są już wypalone pod daną metodę parzenia. By maksymalnie ułatwić proces, palarnia kawy https://www.roastains.com/ przy każdym produkcie wyraźnie zaznacza, czy jest przeznaczony do ekspresów, czy alternatyw. W ofercie znajdziesz również spory wybór bezkofeinowych propozycji idealnych dla osób, które muszą z różnych względów ograniczyć przyjmowanie kofeiny, a jednocześnie lubią smak kawy.
Kawa mielona grubo
Kawa grubo mielona swoją strukturą przypomina sól morską – każde ziarno jest wyraźnie wyczuwalne pod palcami. Tego typu mielenie sprawdzi się na przykład pod french press, w którym czas parzenia jest stosunkowo długi. Jeżeli drobno zmielona kawa będzie parzyć się dłużej, będzie gorzka w smaku. Tego typu mielenie będzie również idealne pod cold brew. Dzięki wielogodzinnemu macerowaniu ziarna idealnie oddają aromat i smak napojowi.
Z mieleniem, podobnie jak ze stopniem wypalenia kawy, można eksperymentować. Jeżeli lubisz testować różnego rodzaju napoje, to warto poświęcić nieco czasu na parzenie i pobawić się ustawieniami młynka. Dzięki temu możesz dopasować grubość zmielenia ziaren do swoich preferencji. Dobre palarnie kawy mielą ziarna dokładnie do dedykowanej metody parzenia. Jeżeli nie masz młynka w domu, wystarczy skontaktować się z palarnią lub zaznaczyć taką opcję podczas składania zamówienia. Warto próbować i odkrywać nowe smaki!