Jak zrobić pyszny domowy popcorn?

Domowy popcorn – jak zrobić pyszny popcorn w domu? Przepisów na domowy popcorn jest wiele, można znaleźć wersje słone, ostre, czy też słodkie. By zrobić popcorn należy przygotować odpowiednie ilości składników, przypraw różnego rodzaju w zależności od upodobań. Najłatwiejszym sposobem jest przygotowanie go w mikrofalówce, jednak są inne sposoby, by przygotować popcorn nie korzystając z gotowych paczek.

Domowy popcorn – jak zrobić najlepszy?

W sklepach dostępne są gotowe opakowania popcornu w różnych wydaniach smakowych. Jednak nic nie zastąpi popcornu przygotowanego w domu. Indywidualnie dobrane składniki pozwolą przygotować popcorn dla całej rodziny. Możemy zrobić popcorn w klasyczny sposób dodając odrobinę soli, ale można również przygotować bardziej oryginalny – np. serowy popcorn. Przygotowanie popcornu jest bardzo łatwe, można zrobić popcorn w garnku, jeśli nie posiadamy mikrofalówki. Użyj masła lub oleju roślinnego, wsyp ziarna kukurydzy i przykryj garnek pokrywką. W momencie, kiedy rozgrzejemy garnek, popcorn zacznie strzelać. Gotowy popcorn przesypujemy do miski, potrząsając jeszcze rozgrzanym garnkiem, by jak najwięcej kukurydzy rozbiło się w pyszne danie.

Olej, ziarna kukurydzy, a potem wodza fantazji

Przede wszystkim lej musi przykryć całe dno garnka, by zrobić domowy popcorn. Po jego odpowiednim przygotowaniu przesypujemy popcorn do miski, w standardowej wersji posypujemy solą, polewamy roztopionym masłem. Jednak do przygotowania popcornu możemy użyć innych przypraw, które lubimy. Przygotowując na ostro przyda się pieprz cayenne, papryczka chilli lub inny rodzaj ostrej przyprawy. Na słodko możemy dodać karmelu, przygotowując go samemu z cukru trzcinowego, masła, a następni soli i sody. Nie zapominając by prażoną kukurydzę przygotować osobno wcześniej. Uważany dla wielu za niezdrową przekąskę popcorn, zrobiony w warunkach domowych, może stać się wartościowym w składniki przysmakiem.

Każda przygotowany przysmak w domu smakuje lepiej, jednak jeśli brakuje nam czasu, możemy wybrać gotowe przysmaki – hombre nachosy, chipsy, paluszki lub słodycze – żelki myszki, ciastka, czekoladę, czy inne ulubione słodkie przekąski.

A może olej kokosowy?

Pamiętaj, że domowy popcorn można zrobić w zdrowszej wersji używając lepszego rodzaju tłuszczu. Inny tłuszcz taki jak olej kokosowy, masło klarowane, czy oliwa świetnie sprawdzi się do przygotowania popcornu, nadając lepszy smak oraz uzyskując dzięki temu zdrową przekąskę. Przygotowany na maśle klarowanym, oleju kokosowym, czy oliwie popcorn sprawi, że otrzymasz więcej zdrowych składników odżywczych.

Polecamy:
Jakie stoisko targowe wybrać?
Sukienka na komunię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *