Pomysł na biznes: włoska restauracja

Czy jest lepszy czas na założenie włoskiej restauracji niż teraz? Niezależnie od tego, ile restauracji jest na rynku, zawsze jest coś specjalnego, wyjątkowego czym Twoja restauracja może się wyróżnić na tle innych. Polacy uwielbiają włoską kuchnię – miliony turystów przyjeżdżają co miesiąc do Włoch, aby cieszyć się tym włoskim doświadczeniem kulinarnym, ale oczywiście cieszą się gdy mogą raczyć się tym jedzeniem również i na co dzień.

Lokalizacja

Pierwszą zasadą otwarcia udanej restauracji jest wybór odpowiedniej lokalizacji. Dzieje się tak na całym świecie, a zwłaszcza jeśli chodzi o włoską kuchnię. Wybierz miejsce w pobliżu centrum, a sukces jest (prawie) gwarantowany.

Jeśli nie jesteś zaznajomiony z obszarem, zastanów się nad wynajęciem agenta nieruchomości, który może zapewnić odpowiednie lokum i pokazać właścicielowi, że nie jesteś naiwnym biznesmenem.

Centrum jest wspaniałe, ale trudne

Centrum miasta są zazwyczaj piękne, a także preferowane przez mieszkańców i turystów. Jednak niesie to swoją cenę: ważne punkty w mieście oznaczają zazwyczaj brak parkingów, a malownicze ulice oznaczają małą przestrzeń i wysoki czynsz. Nie czekaj, aż restauracja otworzy się dla gości z obliczeniem kosztów, zrób to na samym początku i zaplanuj, jakie będą twoje przychody w ciągu najbliższych 1, 3 i 5 lat. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na centrum, zawsze możesz znaleźć dobre miejsce w rozwijającej się dzielnicy, ale powinieneś o tym wiedzieć już teraz.

Więcej na temat prognozy dochodów

Aby zrealizować swoje przychody, należy obliczyć średni dochód za lunch i kolację i pomnożyć przez 7 dni w tygodniu, prawda? Źle.

Wiele włoskich restauracji jest otwartych tylko na kolację w ciągu tygodnia, a w niedzielę – tylko na lunch. Jeśli jesteś w znanym mieście, prawdopodobnie możesz liczyć na duży ruch turystyczny – ale poniedziałek może być ciężki. Dodatkowe opłaty zmieniają się z regionu na region, z miasta do miasta, a czasem z dzielnicy na dzielnicę. To wszystko sprawia, że te obliczenia nie są takie łatwe.

Możesz zdecydować się na pracę 7 dni w tygodniu, a to jest dość powszechne w przypadku pizzy zawsze bardzo popularnej opcji w naszym kraju. Ale pamiętaj o poznaniu rynku przed rozpoczęciem przedsięwzięcia i podpisaniem umowy najmu. Nawyki mogą zatrzymywać lokalnego klienta, na przykład w poniedziałek wieczorem, a jeśli muzeum jest zamknięte w konkretny dzień tygodnia, będziecie tęsknić za turystami. Istnieje znany we Włoszech cytat „W Rzymie czyń tak, jak czynią Rzymianie”, więc przed podpisaniem umowy najmu dowiedz się o zwyczajach tamtejszych klientów jak najwięcej – a nigdy nie będziesz żałować. Dodatkowych inspiracji szukaj we włoskich restauracjach, którym już się udało – jak na przykład http://www.szkutnia.waw.pl/.

Licencje, zezwolenia i zgodność z prawem

Nie musimy chyba nikomu przypominać, jak ważne jest posiadać pozwolenie i licencja na nową restaurację. Zgodność z prawem jest szczególnie trudna i to może być frustrujące, ale jeśli naprawdę Ci zależy, będziesz w stanie to zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *