Praca w restauracji: bezpieczeństwo użytkowania noży

Jedna trzecia wszystkich zgłoszonych roszczeń związanych z ubezpieczeniem dla pracowników restauracji składa się z obrażeń, takich jak skaleczenia, przebicia i zadrapania – rany, które często przypisuje się niewłaściwemu obchodzeniu się z nożem podczas przygotowywania żywności w kuchniach komercyjnych. Dlatego tak ważne jest, aby wszyscy pracownicy przeszli szkolenie w zakresie bezpieczeństwa użytkowania noży, aby zrozumieć, jak prawidłowo siekać i kroić, aby uniknąć obrażeń w miejscu pracy.

Znaczenie właściwego szkolenia w zakresie bezpieczeństwa noży dla pracowników

Statystyki branży restauracyjnej z ostatnich dziesięciu lat pokazują średni wzrost z 48,3 do 50 procent w przypadku roszczeń restauracji odszkodowawczych pracowników. Ponieważ z powodu cięć i innych ran zgłaszanych jest tak wiele wniosków, pracownicy powinni zachować szczególną ostrożność podczas pracy z ostrymi narzędziami w kuchni, a przede wszystkim zapoznać się z instrukcjami jakie dostarcza producent noży.

Oto kilka zasad bezpieczeństwa i wskazówek szkoleniowych dla pracowników, którzy używają noży,

Noś odzież ochronną

Pracownicy, którzy regularnie używają noży, powinni być zawsze zobowiązani do noszenia odpowiedniej ochrony dłoni i stóp. Normy BHP dotyczące ochrony rąk obejmują stalowe siatki lub rękawice z Kevlaru, które chronią dłonie przed przecięciem z powodu użytkowania ostrzy noży czy sprzętu, takiego jak krajalnice. Ponadto personel powinien nosić solidne, ściśle przylegające buty, aby chronić stopy w razie przypadkowego upuszczenia noża. Gdy zasada bezpieczeństwa w miejscu pracy dotycząca noszenia odzieży ochronnej wokół ostrych narzędzi nie jest wdrażana i właściwie egzekwowana, obrażenia pojawiają się częściej. Jedynym wyjątkiem od tej reguły powinno być użycie sprzętu do przetwórstwa mięsa, takiego jak piły taśmowe, lub młynki, ponieważ noszenie rękawic w takich sytuacjach może w rzeczywistości prowadzić do poważnych obrażeń.

Ważną informacją o rękawicach odpornych na przecięcia, o których należy pamiętać, jest to, że są one przeznaczone wyłącznie do krojenia – nie są odporne na ciepło i nigdy nie powinny być używane jako rękawice kuchenne.

Schowaj palce i kciuki podczas cięcia

Podczas krojenia żywności upewnij się, że palce i kciuki nie przeszkadzają, ponieważ stanowią idealną powierzchnię dla przypadkowego obsunięcia się noża. Użyj stabilnej deski do krojenia lub innej stałej powierzchni i pamiętaj, nigdy nie dotykaj ostrej krawędzi samego noża.

Zwróć uwagę na wykonywane zadanie

Pracownicy powinni unikać rozrywek podczas krojenia i innych czynności podczas których używają ostrych narzędzi. Oznacza to odpuszczenie sobie rozmowy na później lub odłożenie noża na gładką, płaską powierzchnię, aby kontynuować rozmowę, gdy zostanie przerwana. Nigdy równocześnie obie te rzeczy!

Pozostaw ostrzenie profesjonalistom

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo noży, im ostrzejszy jest nóż, tym lepiej. Ostry nóż zapewnia pracownikom lepszą kontrolę, ponieważ tępy może łatwo się ześlizgnąć i spowodować obrażenia, ale tylko doświadczeni, przeszkoleni pracownicy powinni ostrzyć noże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *