Jeśli planujesz otworzyć restaurację, jedną z najważniejszych decyzji, które musisz podjąć, jest wyposażenie kuchni.
Kuchnia będzie centrum Twojej firmy (restauracji) i miejscem, w którym Twoje menu ożywa. W takim przypadku będziesz potrzebował wysokiej jakości sprzętu restauracyjnego, który będzie w stanie wytrzymać presję codziennego użytkowania.
Staranne planowanie i badania są niezbędne, aby zmaksymalizować wydajność i funkcjonalność Twojej kuchni. Zastanów się nad kilkoma niezbędnymi urządzeniami w restauracji podczas burzy mózgów i zaprojektuj układ swojego zakładu. Jeśli masz już restaurację, czy posiadasz tych kilka podstawowych urządzeń kuchennych?
Zamrażarki i lodówki
Wszystkie komercyjne kuchnie wymagają pewnego rodzaju agregatu chłodniczego. Przechowywanie żywności w lodówce:
• zapobiega jej szybkiemu zepsuciu,
• zachowuje świeżość,
• zapewnia zimne miejsce do przechowywania żywności.
Chłodziarki klasy przemysłowej zostały zaprojektowane tak, aby sprostać wyjątkowym potrzebom przemysłu spożywczego, dlatego są kluczowym zakupem w przypadku wszelkich operacji związanych z żywnością. Dostępnych jest wiele odmian lodówek i zamrażarek, ale twoje decyzje dotyczące zakupu będą zazwyczaj obejmować typy najbardziej popularne.
Przed podjęciem decyzji rozważ rozmiar swojej kuchni i potrzeb. Chociaż większe urządzenia mają większą przestrzeń chłodniczą i mogą być wykonane na zamówienie tak, aby pasowały do każdej kuchni, mniejsze restauracje mogą nie wymagać tak dużej chłodziarki. Dostępne są nawet zewnętrzne urządzenia chłodnicze i zamrażające, jeśli przestrzeń wewnętrzna jest problemem.
Bez względu na to, jaki typ wybierzesz, Twoja jednostka chłodząca będzie niezbędna dla Twojej firmy. Uzyskaj profesjonalną pomoc dotyczącą instalacji i upewnij się, że wiesz, jak prawidłowo konserwować urządzenie, ponieważ może to być kosztowne.
Dodatkowe wyposażenie i armatura gastronomiczna
Przygotowane stoły, lady i powierzchnie robocze są niezbędne w każdej komercyjnej kuchni i występują w różnych rozmiarach. Wybierz powierzchnie wykonane ze stali nierdzewnej i dobierz do nich odpowiednie zlewy z armaturą. Stal nierdzewna jest odporna na korozję, odporna na działanie soków mięsnych, a także może wytrzymać wpływ ostrych narzędzi, takie jak noże które są zwykle stosowane w kuchniach komercyjnych.
Jeśli chodzi o powierzchnie do cięcia, wybierz plastikowe lub drewniane deski do krojenia. Plastikowe deski są łatwiejsze do dezynfekcji, ale mogą być podatne na tworzenie głębokich rowków, które mogą ukrywać bakterie. Drewniane deski są z reguły bardziej wytrzymałe niż plastikowe i nie poddają się nożom tak łatwo.
Krajalnice
Krajalnicy są niezbędne do mięsa, sera lub innych produktów spożywczych, gdzie wymagane jest krojenie z dużą szybkością i precyzją. Jeśli chcesz kupić krajalnicę, zastanów się, jak często będziesz jej potrzebować. Jeśli krojenie jest rzadkie i wiąże się z małymi ilościami – ręczna krajalnica jest lepszą, tańszą opcją. Jednak w przypadku większych ilości żywności lub produktów spożywczych, które należy przyciąć do określonych proporcji, należy zamiast tego wybrać krajalnicę elektryczną.
W artykule wykorzystano materiały pochodzące ze strony comitor.pl – armatura gastronomiczna
Polecamy:
– Zmywarka w każdej kuchni