Patelnie mogą nie być pierwszą rzeczą, o której myślisz, wyposażając komercyjną kuchnię swojej restauracji, ale te proste elementy wyposażenia są najczęściej używanymi narzędziami szefa kuchni. Każdego dnia patelnie są wykorzystywane do zarządzania nieskończoną liczbą zadań – smażenia, podgrzewania i niemal wszystkiego innego.
Kiedy wyposażasz komercyjną kuchnię, wydaje się, że masz do wyboru nieskończoną liczbę opcji smażenia. A dzisiaj jest tak wiele różnych rodzajów patelni do smażenia, przez co wybór najlepszych może wydawać się niemożliwą misją do wykonania.
Tutaj zagłębimy się w najlepsze patelnie, abyś mógł robić zakupy bez obaw.
Zrozumienie różnych materiałów
Aluminium, miedź, stal nierdzewna – lista jest długa. Patelnie wykonane są z niezliczonej liczby różnych materiałów, więc drapiesz się po głowie, zastanawiając się: „Jakie są najlepsze patelnie do mojej kuchni?”
Szybko przejrzyjmy kilka różnych wykończeń, których można spodziewać się podczas rozważania patelni.
Aluminium
Samo aluminium to klasyczny materiał w kuchni. Jest wytrzymały, trwały i zapewnia doskonałą produkcję ciepła. Patelnie aluminiowe mogą być powlekane, co pomaga stworzyć bezszwową, nieprzywierającą powierzchnię (patrz patelnia na https://crocogo.pl/ ), lub mogą być świetne z własnym naturalnym wykończeniem.
Stal nierdzewna platerowana aluminium
To bardzo popularny styl patelni. Jedną z jego największych zalet jest gotowość do indukcji. Naczynia gotowe do indukcji skutkują szybszym ogrzewaniem dzięki wbudowanej w nich energii magnetycznej. Ta energia magnetyczna podgrzewa patelnię bezpośrednio, a nie płytę kuchenną. Zapewnia to szybsze nagrzewanie i mniejsze zużycie energii. Może także na dłuższą metę stworzyć bezpieczniejszą kuchnię.
Stal nierdzewna / aluminium
Patelnie wykonane ze stali nierdzewnej i aluminium to jedna z najmocniejszych i najbardziej niezawodnych opcji, jaką może wybrać szef kuchni. Nie tylko mają doskonałe przewodzenie ciepła, ale także są odporne na rdzę i korozję, dzięki czemu można je myć w zmywarce.
Miedź / stal nierdzewna
Miedziane patelnie są twarde i solidne, ale chociaż produkują świetnie wyglądający sprzęt do gotowania, mogą być bardziej podatne na uszkodzenia, rdzewienie i szybkie zniszczenie. Ale z drugiej strony szybko się nagrzewają i zapewniają przewodzenie ciepła, które jest idealne dla małych i średnich kuchni.
Kiedy zrozumiesz materiał patelni, teraz musisz zrozumieć wykończenie. Wykończenie patelni stanowi podszewka na wewnętrznej powierzchni do gotowania. Ta część może całkowicie zmienić skład i użycie patelni. Od nieprzywierającego do naturalnego.
Patelnie do smażenia nieprzywierające
Patelnie nieprzywierające są prawdopodobnie najczęstszymi patelniami używanymi w kuchni. Patelnie wykonane z aluminium, miedzi lub stali nierdzewnej mogą być powlekane wyściółką nieprzywierającą, która zapobiega przywieraniu żywności do powierzchni – co stanowi największy problem szefa kuchni. Może to pomóc w tworzeniu bardziej czystej żywności, bez potrzeby stosowania olejów lub masła, co jest dzisiaj wielce pożądane.
Podobne artykuły:
Dlaczego warto wybrać elektryczne ogrzewanie do domu?