Chcesz otworzyć restaurację? O czym powinieneś pamiętać?

Restauracja to biznes, o którym marzy wielu miłośników kuchni, profesjonalnych kucharzy i osób, które właśnie w tej branży widzą swoją zawodową przyszłość. Zanim jednak otworzymy lokal, warto dobrze go przygotować, zarówno jeśli chodzi o salę dla klientów, jak i od kuchni. Bardzo ważne jest profesjonalne, nowoczesne wyposażenie, dzięki któremu będzie można oferować jedzenie w najlepszej jakości i doskonałym smaku.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego wymaga dbałości o dobre urządzenie zaplecza kuchennego. Bardzo ważne są zarówno główne sprzęty kuchenne, jak i dodatkowe urządzenia i akcesoria, które zapewnią sprawną i bezproblemową pracę podczas przygotowywania i wydawania posiłków. Rodzaj i ilość urządzeń powinna być dopasowana do indywidualnych potrzeb, rodzaju kuchni, jaka będzie oferowana w lokalu, a także liczby obsługiwanych gości. Inne rozwiązania sprawdzają się bowiem w małej gastronomii, a inne tam, gdzie jednorazowo wydaje się duże ilości posiłków, jak w przypadku sal bankietowych czy weselnych.

Właściwe przechowywanie żywności

W nowoczesnej, profesjonalnej kuchni musimy zadbać nie tylko o sprzęt, który pozwala na przygotowywanie potraw, ale również o wszystkie urządzenia i meble, które zapewnią właściwe ich przechowywanie. Bardzo ważne są lodówki, zamrażarki, szafy chłodnicze i mroźnicze, dzięki którym żywność będzie przechowywana w wymaganych warunkach. Ilość i wielkość szaf musimy dopasować do ilości przechowywanego w nich jedzenia. Warto zwrócić uwagę także na dobrej jakości drzwi do chłodni, które powinny być mocne, solidne, szczelne i wykonane z dobrej jakości, wysokogatunkowych materiałów. Jeśli interesują nas
drzwi do mroźni, wybierajmy produkty pochodzące od sprawdzonych i renomowanych producentów, którzy są znani i cenieni w branży HoReCa. Na jakości mebli i urządzeń kuchennych nie warto oszczędzać, gdyż ma to przełożenie na jakość i sprawność wszystkich prac kuchennych, a co za tym idzie – także na sprawną obsługę klientów.

Ważna czystość i sterylność

Planując wyposażenie kuchni warto pamiętać, że bardzo ważne jest utrzymanie w niej czystości i sterylnych warunków, które są niezbędne do odpowiedniego przygotowywania żywności. Dobrym rozwiązaniem są meble i urządzenia wykonane ze stali nierdzewnej, która jest mocna i solidna, odporna na działanie wysokich i niskich temperatur, wygodna w użytkowaniu, a jednocześnie nie wchodzi w kontakt z żywnością i jest łatwa do utrzymania w czystości. Powierzchnie wykonane ze stali nierdzewnej są bezproblemowe do mycia, czyszczenia i konserwacji. Jeśli zadbamy o to, by kuchnia była dobrze wyposażona, możemy mieć pewność, że wszystkie realizowane w niej prace będą przebiegały bez żadnych opóźnień, a wydawane posiłki z pewnością będą spełniały oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Inwestując w jakość, także tę w kuchni, w rzeczywistości inwestujemy w dobre prosperowanie lokalu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *