Dlaczego kawa kraftowa to dobry wybór?

Czy dobrą kawę można kupić w sklepie spożywczym lub markecie? Niestety nie. Kawy przemysłowe charakteryzują się długim terminem spożycia i nie mają nic wspólnego z rzemieślniczą kawą kraftową. Dobra kawa to kawa prosto z palarni, wypalana w specjalnym piecu, produkowana z najlepszych ziaren znanych plantacji. Kawa przemysłowa jest co prawda dwukrotnie tańsza, ale nie ma tego smaku i aromatu co kawa kraftowa.

Jeśli szukacie Państwo kawy o wysokich walorach smakowych i zapachowych, to nie znajdziecie jej w standardowym sklepie spożywczym. Należy odwiedzić palarnię kawy, która oferuje surowce najwyższej jakości. Kawa rzemieślnicza jest produktem klasy premium. Pochodzi z małej plantacji, ziarna pozyskuje się z roślin uprawianych w ściśle określonych warunkach klimatycznych. Wypalaniem ziaren zajmują się najczęściej niewielkie, lokalne palarnie rzemieślnicze. Za dobrą kawę kraftową trzeba zapłacić odpowiednią cenę, ale jest ona adekwatna do oferowanej jakości.

Dobra kawa kraftowa, czyli jaka?

Kawosze sięgają wyłącznie po kawę kraftową, która odznacza się głębokim smakiem i niezwykłym aromatem. Produkuje się ją z wysokiej jakości ziaren, które są ręcznie zbierane i starannie wyselekcjonowane. Kawa rzemieślnicza musi spełniać szereg wygórowanych wymogów. Za produkcję odpowiadają małe palarnie, na etykiecie produktów widnieją szczegółowe dane dotyczące regionu, daty palenia, rodzaju ziaren itd. Kawowce rosną na odpowiednich wysokościach i w określonych warunkach. Im wyżej położona jest plantacja, tym lepiej ze względu na optymalną temperaturę i wilgotność powietrza.

Kawowce nie są traktowane żadnymi chemicznymi preparatami, uprawia się je w naturalny sposób. Owoce zbiera się wyłącznie dojrzałe, muszą być one wolne od wad. Palarnie rzemieślnicze wypalają ziarna w określonych temperaturach, jest to powolny proces, aby wydobyć z nich jak najwięcej substancji odpowiadających za wysokie walory smakowe i zapachowe. Można kupić kawę o stopniu wypalenia jasnym, średnim lub ciemnym. Jeśli ktoś szuka dobrej jakości kawy kraftowej, to powinien zamówić ją bezpośrednio z palarni. Można wówczas mieć pewność, że została ona wypalona na świeżo.

Warto spróbować ziaren z różnych stron świata. Inaczej smakują kawy brazylijskie, inaczej indyjskie, a jeszcze inaczej coraz bardziej popularne kawy z Gwatemali czy Hondurasu. W celu skosztowania dobrej kawy polecamy poszukać sklepu oferującego kawę kraftową, zwłaszcza z ziaren z różnych rejonów świata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *