Jak upiec indyka w całości?

Idealnie upieczony indyk jest miękki i soczysty w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Nie jest to łatwe, biorąc pod uwagę gabaryty indyka. Pieczenie go w całości może sprawić trochę kłopotu, tym bardziej, że domowe brytfanny są często zbyt małe, by piec go pod przykryciem i uchronić przed nadmiernym wysuszeniem mięsa. Jak upiec indyka, by był dopieczony wewnątrz, a nie przypalony na zewnątrz?

Podstawowe zasady przygotowywania idealnie dopieczonego indyka:

• waga indyka.

Najbardziej optymalna wielkość to około 5 – 6 kg.

• czas.

Indyka piecze się długo. Piekarnik będzie zajęty nawet 4 godziny (w zależności od przepisu).

• temperatura.

Nie może być zbyt wysoka. W większości przepisów pierwsze pół godziny piecze się indyka w wyższej temperaturze (około 220°C), później obniża się ją do około 170°C.

• wilgotność.

Jeżeli pieczemy indyka bez brytfanny lub w specjalnej folii, warto w piekarniku umieścić dodatkowe, żaroodporne naczynie z wodą, które stale należy uzupełniać. Wilgotność zapewni również farsz, który nie tylko dodaje smaku, lecz również nasyca wilgocią indyka od wewnątrz.

Indyk po amerykańsku.

Mistrzami pieczenia indyka są Amerykanie. Wszak w ostatni czwartek listopada, czyli w Święto Dziękczynienia Ameryka jak długa i szeroka zasiada do rodzinnych stołów, na których nieodmiennie króluje pieczony indyk.

Czas:  pieczenie ok 4 godziny + 12 godzin macerowania w wodzie z przyprawami,

Porcje: dla 8-10 osób,

Stopień trudności: średni.

Danie na obiad lub kolację.

Składniki:

  • cały indyk ok. 5-6 kg,
  • woda,
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek,
  • sol i pieprz,
  • zioła (gałka muszkatołowa, estragon, cząber, ziele angielskie),
  • 4 ząbki przetartego lub drobno posiekanego czosnku,
  • łyżka masła,

Farsz:

  • 2 kwaśne jabłka,
  • migdały,
  • orzechy włoskie,
  • orzechy laskowe,
  • rodzynki,
  • suszona żurawina -1 łyżka
  • miód – 1 łyżka.
  • opcjonalnie – 2 łyżki wódki orzechowej

Sposób przygotowania:

  1. Poprzedniego wieczoru namoczyć indyka w lekko osolonym maceracie z wody i ziół, pozostawić na całą noc w chłodnym miejscu (lodówce).
  2. Przygotować farsz: jabłka pokroić w kostkę, zmieszać z drobno pokrojonymi orzechami, rodzynkami, żurawiną i miodem, dodać drobno posiekany czosnek (3 ząbki) i masło. Całość można wymieszać z  wódką orzechową (nadaje mięsu kruchości i ciekawy smak) dodać sól i pieprz.
  3. Indyka wyjąc z maceratu i odsączyć. Do środka włożyć przygotowany farsz i lekko zszyć (najlepiej związać nogi grubą nitką i zabezpieczyć końce folią kuchenną).
  4. Indyka natrzeć oliwą, solą, pieprzem i pozostałym przetartym czosnkiem.
  5. Piec pół godziny w otwartej brytfannie lub na blaszce 30 minut w temperaturze 220º.
  6. Następnie należy zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 3-3.5 godziny w temperaturze 170ºC.

Koniecznie trzeba pamiętać o podlewaniu indyka wodą lub sosem z pieczenia oraz o wstawieniu do piekarnika dodatkowego pojemnika z wodą.

Indyka można również piec w specjalnej folii do pieczenia. Wówczas proces pieczenia trwa nieco krócej, a indyk nie wysusza się. Do worka foliowego do pieczenia mięsa należy przed zamknięciem dolać trochę wody, żeby wytworzył się naturalny obieg wilgoci.

Pod koniec pieczenia warto folię rozciąć i dopiec indyka na rumiano w temperaturze 220ºC ostatnie 15 – 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *