Idealnie upieczony indyk jest miękki i soczysty w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Nie jest to łatwe, biorąc pod uwagę gabaryty indyka. Pieczenie go w całości może sprawić trochę kłopotu, tym bardziej, że domowe brytfanny są często zbyt małe, by piec go pod przykryciem i uchronić przed nadmiernym wysuszeniem mięsa. Jak upiec indyka, by był dopieczony wewnątrz, a nie przypalony na zewnątrz?
Podstawowe zasady przygotowywania idealnie dopieczonego indyka:
• waga indyka.
Najbardziej optymalna wielkość to około 5 – 6 kg.
• czas.
Indyka piecze się długo. Piekarnik będzie zajęty nawet 4 godziny (w zależności od przepisu).
• temperatura.
Nie może być zbyt wysoka. W większości przepisów pierwsze pół godziny piecze się indyka w wyższej temperaturze (około 220°C), później obniża się ją do około 170°C.
• wilgotność.
Jeżeli pieczemy indyka bez brytfanny lub w specjalnej folii, warto w piekarniku umieścić dodatkowe, żaroodporne naczynie z wodą, które stale należy uzupełniać. Wilgotność zapewni również farsz, który nie tylko dodaje smaku, lecz również nasyca wilgocią indyka od wewnątrz.
Indyk po amerykańsku.
Mistrzami pieczenia indyka są Amerykanie. Wszak w ostatni czwartek listopada, czyli w Święto Dziękczynienia Ameryka jak długa i szeroka zasiada do rodzinnych stołów, na których nieodmiennie króluje pieczony indyk.
Czas: pieczenie ok 4 godziny + 12 godzin macerowania w wodzie z przyprawami,
Porcje: dla 8-10 osób,
Stopień trudności: średni.
Danie na obiad lub kolację.
Składniki:
- cały indyk ok. 5-6 kg,
- woda,
- oliwa z oliwek – 5 łyżek,
- sol i pieprz,
- zioła (gałka muszkatołowa, estragon, cząber, ziele angielskie),
- 4 ząbki przetartego lub drobno posiekanego czosnku,
- łyżka masła,
Farsz:
- 2 kwaśne jabłka,
- migdały,
- orzechy włoskie,
- orzechy laskowe,
- rodzynki,
- suszona żurawina -1 łyżka
- miód – 1 łyżka.
- opcjonalnie – 2 łyżki wódki orzechowej
Sposób przygotowania:
- Poprzedniego wieczoru namoczyć indyka w lekko osolonym maceracie z wody i ziół, pozostawić na całą noc w chłodnym miejscu (lodówce).
- Przygotować farsz: jabłka pokroić w kostkę, zmieszać z drobno pokrojonymi orzechami, rodzynkami, żurawiną i miodem, dodać drobno posiekany czosnek (3 ząbki) i masło. Całość można wymieszać z wódką orzechową (nadaje mięsu kruchości i ciekawy smak) dodać sól i pieprz.
- Indyka wyjąc z maceratu i odsączyć. Do środka włożyć przygotowany farsz i lekko zszyć (najlepiej związać nogi grubą nitką i zabezpieczyć końce folią kuchenną).
- Indyka natrzeć oliwą, solą, pieprzem i pozostałym przetartym czosnkiem.
- Piec pół godziny w otwartej brytfannie lub na blaszce 30 minut w temperaturze 220º.
- Następnie należy zmniejszyć temperaturę i piec kolejne 3-3.5 godziny w temperaturze 170ºC.
Koniecznie trzeba pamiętać o podlewaniu indyka wodą lub sosem z pieczenia oraz o wstawieniu do piekarnika dodatkowego pojemnika z wodą.
Indyka można również piec w specjalnej folii do pieczenia. Wówczas proces pieczenia trwa nieco krócej, a indyk nie wysusza się. Do worka foliowego do pieczenia mięsa należy przed zamknięciem dolać trochę wody, żeby wytworzył się naturalny obieg wilgoci.
Pod koniec pieczenia warto folię rozciąć i dopiec indyka na rumiano w temperaturze 220ºC ostatnie 15 – 30 minut.