Jakie wyposażenie potrzebne jest w nowo otwieranej restauracji?

An interior shot of a cafe with chairs near the bar with wooden tables

Dla osób, które planują otwarcie własnej restauracji, ilość niezbędnego wyposażenia oraz obowiązujące przepisy mogą wydawać się bardzo skomplikowane. Poniżej podpowiemy, jaki sprzęt gastronomiczny powinien pojawić się w tego typu lokalu.

Odpowiednie wyposażenie w restauracji

Pierwszą kwestią, którą należy rozważyć, jest to, co będzie się znajdowało w menu naszej restauracji. Wybierając wyposażenie restauracji, należy mieć na względzie wszelkie oferowane dania. W restauracji przyda się zatem pojemna chłodziarka podblatowa, jak i wielostanowiskowa kuchnia gazowa albo elektryczna. Ważna będzie też lada chłodnicza, dzięki której z łatwością będzie można przygotowywać różne potrawy. W wyposażeniu takiego lokalu przydać się może również profesjonalny ekspres do kawy, który okaże się niezbędny w przypadku miłośników pobudzającego napoju. Kluczem do sukcesu będzie też zmywarka kapturowa, która znacznie przyspieszy zmywanie brudnych naczyń.

Wyposażenie kuchni głównej

Wyposażenie restauracji w kuchni głównej jest niezwykle istotne. Niezbędny będzie na pewno piec konwekcyjno-parowy, stół chłodniczy, płyta grillowa, kuchnia (np. gazowa), meble ze stali nierdzewnej, kocioł warzelny, oraz okap nierdzewny. Dodatkowo mikrofala, frytkownica czy piec do pizzy. Oczywiście niezbędna będzie też patelnia gastronomiczna (https://gastroplaneta.pl/pl/c/Patelnie-gastronomiczne/51), czy garnki, np. marki Stalgast. W kuchni musi być również stały dostęp do ciepłej i zimnej wody, w lodówkach zaś powinny się znaleźć termometry.

Magazyny i obróbka produktów

Zanim produkty trafią do głównej kuchni, przechodzą tzw. obróbkę wstępną, czyli inaczej brudną. Trafiają tam potrawy mączne, ryby oraz mięso. W pomieszczeniu przeznaczonym do obróbki winien się znaleźć sterylizator do jaj oraz lodówka. Drugim z pomieszczeń do przygotowywania składników dań, jest tzw. przygotowalnia warzyw, ze zlewem do mycia i blatem. Magazyny w restauracjach, to przede wszystkim magazyny spożywcze – w tym miejscu przydatne będą regały, skrzynie na produkty, zamrażarka oraz szafa chłodnicza.

Zmywanie naczyń

Osoba pracująca na zmywaku w restauracji powinna mieć do dyspozycji zmywalnię naczyń, stół ze zlewem, blat do oddzielania odpadów, zmywarkę oraz pojemnik na resztki. Żeby ułatwić jej pracę, można zamontować szafę przelotową, która stanowi miejsce dla czystych naczyń i łączy kuchnię ze zmywalnią. Zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi, droga brudnych naczyń (od klientów do zmywarki) nie może się krzyżować z drogą czystych naczyń.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *