Pewnie nie jeden raz sam zdążyłeś się przekonać, że dzisiaj tempo życia i wymagania zawodowe nieustannie rosną. Dlatego zadbanie o zdrowie i kondycję pracowników staje się priorytetem wielu przedsiębiorstw. W ramach dążenia do zapewnienia podwładnym odpowiednich warunków pracy i wsparcia, koncepcja posiłku regeneracyjnego nabiera coraz większego znaczenia. Jest nie tylko przywilejem, ale także integralnym elementem strategii zdrowego miejsca pracy i efektywności zawodowej. Komu, zgodnie z prawem, należy się posiłek regeneracyjny, czy może być zastąpiony przez ekwiwalent pieniężny?
Czym jest posiłek regeneracyjny?
Posiłek regeneracyjny to danie, który przysługuje pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, wykonującym pracę fizyczną powodującą znaczny wydatek energetyczny. Ma na celu uzupełnienie energii i składników odżywczych, które pracownik stracił podczas pracy.
Zgodnie z przepisami, posiłek regeneracyjny powinien spełniać następujące wymogi:
- wartość kaloryczna około 1000 kcal,
- zawartość około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów i 15% białek,
- ciepły i pełnowartościowy,
- wydawany pracownikom podczas przerw po 3 – 4 godzinach pracy.
Aby mieć pewność, że zapewnia się pracownikom wartościowe dania, warto wybrać posiłki regeneracyjne w Katowicach z firmy cateringowej. Dzięki przygotowaniu przez specjalistów w tym zakresie będą nie tylko pełnowartościowe, ale i smaczne.
Komu należy się posiłek regeneracyjny?
Obowiązujące w Polsce prawo jasno reguluje komu należy się posiłek profilaktyczny. Pracodawca jest zobowiązany do zapewnienia dania regeneracyjnego pracownikom:
- spalającym w czasie pracy powyżej 2000 kcal (mężczyźni) i powyżej 1100 kcal (kobiety),
- pracującym w pomieszczeniach zamkniętych, w których stale utrzymuje się temperatura poniżej 10°C lub gdy wskaźnik obciążenia termicznego (służący do oceny średniego wpływu oddziaływania ciepła na człowieka w okresie reprezentatywnym dla jego pracy) wynosi powyżej 25°C,
- pracującym na zewnątrz w okresie zimowym (od 1 listopada do 31 marca) w przypadku spalania powyżej 1500 kcal (mężczyźni) i 1000 kcal (kobiety)
- usuwającym skutki klęsk żywiołowych i innych zdarzeń losowych,
- pracującym pod ziemią.
Przykłady stanowisk pracy, na których pracownikom przysługuje posiłek regeneracyjny to: budowlańcy, górnicy, pracownicy fizyczni w zakładach produkcyjnych i usługowych, magazynierzy w chłodniach, pracownicy służb ratowniczych.
Ekwiwalent za posiłek regeneracyjny — najważniejsze informacje
Ekwiwalent za posiłki regeneracyjne to świadczenie, które pracodawcy mogą wypłacać pracownikom zamiast dostarczania posiłków w miejscu pracy. Począwszy od 1 września 2023 roku, kwota zwolniona z obowiązku odprowadzania składek wynosi 450 zł miesięcznie. Ekwiwalent ten nie może być wypłacany w formie gotówki, lecz powinien przyjmować formę kart przedpłaconych lub bonów żywnościowych. Pracownicy muszą przeznaczyć te środki na zakup żywności, napojów i innych artykułów spożywczych, nie mogą ich wydawać na inne cele, takie jak zakup odzieży, kosmetyków czy sprzętu elektronicznego.