Papier pakowy – dlaczego wybieranie wersji eko jest ważne?

Przemysł celulozowo-papierniczy jest jednym z głównych sektorów w każdym kraju na świecie, przyczyniającym się nie tylko do produktu krajowego brutto, ale, co zaskakujące, również do zanieczyszczenia środowiska i zagrożeń dla zdrowia. Materiał na bazie papieru i tektury jest jedną z najwcześniejszych i najszerzej stosowanych form pakowania produktów spożywczych, takich jak

• mleko i przetwory mleczne,
• napoje,
• suche proszki,
• słodycze,
• wyroby piekarnicze,
• i tym podobne.

Różne toksyczne chemikalia, takie jak farby drukarskie, ftalany, środki powierzchniowo czynne, środki wybielające, węglowodory itp. są wprowadzane do papieru podczas procesu jego opracowywania, który przenika do łańcucha pokarmowego podczas produkcji papieru, konsumpcji i recyklingu poprzez zrzuty wody. Recykling jest uważany za najlepszą opcję uzupełniania strat dla środowiska, ale papier można poddawać recyklingowi maksymalnie sześć do siedmiu razy, a odpady z przemysłu papierniczego są bardzo zróżnicowane pod względem charakteru i składu. Dostępne są różne metody utylizacji papieru, takie jak spalanie, składowanie, piroliza i kompostowanie, ale ich optymalizacja procesu staje się barierą. Jednak jest alternatywa taka jak ekologiczny papier do pakowania i dlatego szukając odpowiedniego dla siebie i swoich potrzeb materiału – warto skupić się właśnie na takich rozwiązaniach.

Skąd papier do pakowania w tak wielu odsłonach branży spożywczej?

Przemysł spożywczy wybiera materiał opakowaniowy zgodnie z wymaganiami produktu spożywczego, biorąc pod uwagę takie czynniki, jak zgrzewalność na gorąco, zdolność przetwarzania, drukowność, wytrzymałość, właściwości barierowe (bariera dla wody, oleju i gazu), opłacalność, zrównoważony rozwój i wymagania prawne. Do pakowania żywności stosuje się różne materiały, takie jak papier, plastik, szkło, aluminium, drewno lub ich kombinacje, w zależności od ich zalet i wad. Papier i tektura stanowią 31% globalnego segmentu rynku opakowań i są najczęściej stosowane w opakowaniach do żywności do przechowywania i ochrony produktów spożywczych, wygody podczas przechowywania lub konsumpcji oraz przekazywania konsumentom istotnych informacji, w tym aspektów marketingowych.

Około 47% całkowitego papieru i tektury wyprodukowanych w 2021 roku zostało zużytych do zastosowań opakowaniowych. Papier posiada przyklejoną etykietę przyjazną dla środowiska, co czyni go pierwszym wyborem dla przemysłu spożywczego i to głównie na etapie pierwotnym (tj. w bezpośrednim kontakcie z produktami spożywczymi) choć i na wtórnym (tj. do transportu i przechowywania opakowań pierwotnych). W szczególności papier i tektura są wykorzystywane do produkcji kubków do lodów, torebek na popcorn do mikrofali, papieru do pieczenia, kartonów po mleku, pojemników typu fast food, takich jak pizza, kubki do napojów itp. Pomimo przyjaznego dla środowiska komponentu związanego z użytkowaniem papieru, nadal istnieją obawy środowiskowe związane z produkcją papieru i jego recyklingiem – co nie stanowi problemu w przypadku ekologicznych odsłon papieru pakowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *