Pracujesz w pizzerii? Poznaj 9 najbardziej (nie)typowych dodatków do pizzy

pizza-6

Ser mozzarella, prosciutto, peperoni, pomidory, bazylia, rukola – te dodatki do pizzy znasz doskonale, podobnie jak pieczarki, oliwki czy paprykę. Masz ochotę wyjść poza strefę komfortu i spróbować czegoś nowego? Jeżeli tak – odważ się sięgnąć po wersję z bardziej nieoczywistymi składnikami. W końcu urok pizzy polega na tym, że za każdym razem może smakować zupełnie inaczej, czyż nie?

Jak możesz wzbogacić swoje doświadczenie z pizzą? Oto kilka inspirujących składników, na które warto zwrócić uwagę, przeglądając menu dobrych pizzerii – takich jak Raptorius w Poznaniu.

  • Ananas

Typowy czy nietypowy składnik pizzy? Dla Włocha – absolutna „herezja”. W pizzeriach w Neapolu czy Rzymie nie znajdziesz hawajskiej wersji tego dania (podobnie jak nie powinieneś się spodziewać w menu spaghetti bolognese). Ale w USA po ten słodki owoc sięga się powszechnie, zwłaszcza w zestawieniu z szynką. Hit czy kit? Decyzja należy do Ciebie.

  • Oscypek

Pozostając w kręgu dodatków „regionalnych”, warto przyjrzeć się polskim wersjom pizzy. W wielu lokalach możesz zamówić wersję z oscypkiem, często w połączeniu ze słodką konfiturą z żurawiny. Choć ta kompozycja na pierwszy rzut oka może się wydawać szokująca, jej smak jest wyjątkowo ciekawy i… powinien zadowolić nie tylko koneserów.

  • Ryby

Tuńczyk, łosoś, a może piekielnie słone anchois? Włosi chętnie dodają do pizzy ryby i owoce morza. Znajdziesz je także w menu lokali serwujących klasyczną wersję pizzy, np. w pizzerii Raptorius w Poznaniu. Czy rybne dodatki się sprawdzają? Zdecydowanie tak! Gdy raz spróbujesz, na pewno powrócisz do tego smaku.

  • Jajko

Rozbite na pizzy w formie jajka sadzonego lub rozbełtane niczym dodatkowy sos. Choć może zaskakiwać, smakuje fenomenalnie. Kremowe żółtko doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i „podbija” ich aromat.

  • Końskie mięso

Koninę spożywa się nie tylko we Włoszech, ale również w Danii, gdzie jednym z najpopularniejszych składników pizzy są właśnie plastry mięsa końskiego. Jest lekko słodkie i delikatne. Czy dobrze komponuje się z daniem z Italii? Sprawdź podczas następnej wizyty w Kopenhadze.

  • Kokos

Brzmi jeszcze bardziej egzotycznie niż ananas, czyż nie? Ale na Kostaryce na pizzy go nie żałują. Kokosowe płatki, świeżo wykrojone z dopiero co otworzonego orzecha kokosowego – w połączeniu z grillowanym mięsem czy warzywami wnoszą nową jakość.

  • Marynowany imbir

Pojawia się na pizzach w Indiach, najczęściej w towarzystwie twarogu, mięsa pieczonego w piecu tandoori i… majonezu. Niecodzienna kompozycja. Czy warta skosztowania?

  • Banany

Koniecznie w połączeniu z kurczakiem i ogromną ilością przyprawy curry. Czy to kompozycja rodem z Brazylii lub Indonezji? Absolutnie nie! Można jej skosztować w… Szwecji. I ponoć smakuje wyśmienicie.

  • Mięso renifera

Pojawia się na pizzy również w Skandynawii, a dokładniej w Finlandii. Do tego kurki i czerwona cebula. Tak właśnie smakuje słynna pizza Berlusconi.

Bogactwo składników, które możesz wykorzystać na pizzy, jest nieskończone. Dlatego składając kolejne zamówienie, np. w pizzerii Raptorius w Poznaniu, spróbuj wyjść poza strefę komfortu i spróbować wersji innej niż zazwyczaj. Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!

1 Komentarz

  1. Jacek pisze:

    Pizza jest daniem dwudziestego wieku. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pizzy. Znam za to ludzi, którzy taką pizzę mogą zamówić podczas swojej pracy – trzeba przyznać, że ciekawej i dającej wiele radości innym. Chodzi o tatuaże: https://dziarownia.pl/ Jeśli by ktoś chciał, to może spróbować jednego i drugiego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *