Ser mozzarella, prosciutto, peperoni, pomidory, bazylia, rukola – te dodatki do pizzy znasz doskonale, podobnie jak pieczarki, oliwki czy paprykę. Masz ochotę wyjść poza strefę komfortu i spróbować czegoś nowego? Jeżeli tak – odważ się sięgnąć po wersję z bardziej nieoczywistymi składnikami. W końcu urok pizzy polega na tym, że za każdym razem może smakować zupełnie inaczej, czyż nie?
Jak możesz wzbogacić swoje doświadczenie z pizzą? Oto kilka inspirujących składników, na które warto zwrócić uwagę, przeglądając menu dobrych pizzerii – takich jak Raptorius w Poznaniu.
- Ananas
Typowy czy nietypowy składnik pizzy? Dla Włocha – absolutna „herezja”. W pizzeriach w Neapolu czy Rzymie nie znajdziesz hawajskiej wersji tego dania (podobnie jak nie powinieneś się spodziewać w menu spaghetti bolognese). Ale w USA po ten słodki owoc sięga się powszechnie, zwłaszcza w zestawieniu z szynką. Hit czy kit? Decyzja należy do Ciebie.
- Oscypek
Pozostając w kręgu dodatków „regionalnych”, warto przyjrzeć się polskim wersjom pizzy. W wielu lokalach możesz zamówić wersję z oscypkiem, często w połączeniu ze słodką konfiturą z żurawiny. Choć ta kompozycja na pierwszy rzut oka może się wydawać szokująca, jej smak jest wyjątkowo ciekawy i… powinien zadowolić nie tylko koneserów.
- Ryby
Tuńczyk, łosoś, a może piekielnie słone anchois? Włosi chętnie dodają do pizzy ryby i owoce morza. Znajdziesz je także w menu lokali serwujących klasyczną wersję pizzy, np. w pizzerii Raptorius w Poznaniu. Czy rybne dodatki się sprawdzają? Zdecydowanie tak! Gdy raz spróbujesz, na pewno powrócisz do tego smaku.
- Jajko
Rozbite na pizzy w formie jajka sadzonego lub rozbełtane niczym dodatkowy sos. Choć może zaskakiwać, smakuje fenomenalnie. Kremowe żółtko doskonale łączy się z pozostałymi składnikami i „podbija” ich aromat.
- Końskie mięso
Koninę spożywa się nie tylko we Włoszech, ale również w Danii, gdzie jednym z najpopularniejszych składników pizzy są właśnie plastry mięsa końskiego. Jest lekko słodkie i delikatne. Czy dobrze komponuje się z daniem z Italii? Sprawdź podczas następnej wizyty w Kopenhadze.
- Kokos
Brzmi jeszcze bardziej egzotycznie niż ananas, czyż nie? Ale na Kostaryce na pizzy go nie żałują. Kokosowe płatki, świeżo wykrojone z dopiero co otworzonego orzecha kokosowego – w połączeniu z grillowanym mięsem czy warzywami wnoszą nową jakość.
- Marynowany imbir
Pojawia się na pizzach w Indiach, najczęściej w towarzystwie twarogu, mięsa pieczonego w piecu tandoori i… majonezu. Niecodzienna kompozycja. Czy warta skosztowania?
- Banany
Koniecznie w połączeniu z kurczakiem i ogromną ilością przyprawy curry. Czy to kompozycja rodem z Brazylii lub Indonezji? Absolutnie nie! Można jej skosztować w… Szwecji. I ponoć smakuje wyśmienicie.
- Mięso renifera
Pojawia się na pizzy również w Skandynawii, a dokładniej w Finlandii. Do tego kurki i czerwona cebula. Tak właśnie smakuje słynna pizza Berlusconi.
Bogactwo składników, które możesz wykorzystać na pizzy, jest nieskończone. Dlatego składając kolejne zamówienie, np. w pizzerii Raptorius w Poznaniu, spróbuj wyjść poza strefę komfortu i spróbować wersji innej niż zazwyczaj. Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne!
Pizza jest daniem dwudziestego wieku. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby pizzy. Znam za to ludzi, którzy taką pizzę mogą zamówić podczas swojej pracy – trzeba przyznać, że ciekawej i dającej wiele radości innym. Chodzi o tatuaże: https://dziarownia.pl/ Jeśli by ktoś chciał, to może spróbować jednego i drugiego 🙂