Żywność konopna – czym jest i dlaczego warto włączyć ją do jadłospisu?

Nie tylko olej z konopi, stosowany jako wsparcie dla organizmu, ale również żywność konopna z każdym rokiem zyskuje na popularności. Zobacz, po które produkty warto sięgnąć i włączyć je do swojej codziennej diety.

Jakie składniki zawiera żywność konopna?

Żywność konopna jest wyjątkowo bogata w kwasy z grupy omega (kwas omega 3 i omega 6 w idealnych proporcjach). W produktach stworzonych na bazie nasion czy oleju konopnego nie brakuje cennych składników odżywczych, takich jak witamina E, zwana witaminą młodości, która doskonale wpływa na stan naczyń krwionośnych w organizmie. Ponadto olejek konopny jest bogaty w witaminę A, korzystną dla wzroku, jak też witaminy z grupy B, wspierające funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym żywność konopna zawiera sporo witaminy K, która ma właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Obecność wapnia wzmacnia kości i zęby, zaś cynku ma dobroczynne działanie na skórę, włosy i paznokcie. Zawartość magnezu chroni przed skurczami mięśni, poprawia pamięć i koncentrację.

Jakie produkty konopne są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością?

Wraz z postępującą modą na ekologiczny i zdrowy tryb życia coraz więcej osób chętnie sięga po żywność konopną. Pod tym ogólnym pojęciem kryje się bardzo wiele produktów, takich jak mąka konopna, guma do żucia, nasiona konopne, herbata konopna, makaron konopny czy olej z nasion konopi. Ponadto w sklepach spotyka się również słodycze i wyroby cukiernicze, w tym czekoladę z ziarnami konopi. Nasiona stanowią ciekawy dodatek do sałatek czy owsianek oraz wypieków. Mąka konopna zaś jest bazą do bardzo wielu potraw. Osoby zainteresowane działaniem olejku konopnego mogą kupić susz CBD, rozdrobnić, zmielić i używać zarówno jako przyprawę, jak też jako dodatek do codziennych dań. Żywność tego rodzaju można kupić na stronie internetowej https://www.cbdeo.pl/.

Żywność z CBD – jakie ma właściwości?

Naturalny wyciąg z konopii, zawarty we wszystkich produktach spożywczych bazujących na nasionach czy olejku CBD, jest powszechnie znany ze swoich właściwości prozdrowotnych. Olej konopny w kuchni sprawdza się przede wszystkim jako dodatek do dressingów i sałatek. Powinien być spożywany na zimno. Cechuje się charakterystycznym zielonym kolorem i orzechowym, delikatnym smakiem. Olej z konopi jest cennym źródłem białka roślinnego, które na dodatek jest lepiej przyswajalne przez organizm aniżeli białko sojowe. Dlatego też do swojej diety włączyć powinni je przede wszystkim weganie i wegetarianie, choć w jadłospisie mięsożerców również się sprawdzi.

Olej konopny w kuchni – zastosowanie

Olej konopny ma wiele różnych zastosowań w kuchni. Miłośnicy gotowania na pewno chętnie przyrządzą z niego dressing czy sos. Będzie on świetnym uzupełnieniem świeżych sałatek. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie jeść suchego pieczywa, olej konopny stanie się zdrowym i wartościowym zamiennikiem masła. Fani kuchni włoskiej mogą potraktować olej konopny jako składnik wariacji na temat pesto. Olej konopny można również potraktować jako przyprawę, dodawaną w końcowej fazie gotowania. Podsumowując, żywność z CBD daje szerokie pole możliwości wszystkim tym, którym eksperymenty kulinarne nie są obce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *