Dieta na zwiększenie odporności, czyli co jeść jesienią?

Dieta na jesień powinna zawierać produkty, bogate w witaminy i składniki odżywcze. Co jeść jesienią, by zwiększyć i wzmocnić odporność organizmu? Właściwa dieta to jeden z ważniejszych aspektów, na które powinniśmy zwrócić uwagę. To, które produkty włączymy do naszej diety, będzie miało ogromny wpływ na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Dieta przełoży się również na nasze samopoczucie i nastrój podczas jesiennej aury. 

Jak wzmocnić odporność jesienią? 

Więcej chłodnych, wietrznych i deszczowych dni, ograniczona ilość światła słonecznego, jesienne słoty – to wszystko sprzyja jesiennym przeziębieniom i infekcjom. We wzmacnianiu odporności niezwykle pomocne są witaminy A, B6, C. Do codziennej diety warto więc włączyć produkty, zawierające te witaminy.  

Jesienią warto do swojej diety włączyć kaszę gryczaną, mięso i wędliny, które są cennym źródłem witaminy B6. Składnik ten znajdziemy również w brokułach, brukselce i ziemniakach. Niezwykle ważne są również witaminy A i C, które również odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego.   

Jak budować odporność? 

Jesienią chętniej sięgamy po gorące posiłki – rozgrzewające zupy czy inne dania. Do jesiennego menu warto włączyć rozgrzewające, korzenne przyprawy, które nie tylko wzbogacą smak wszelkich dań, ale również podniosą temperaturę ciała. Ostatnio wśród zup prym wiodą zupy kremy, które złożone z aromatycznych składników, będą działać pozytywnie na nasz układ odpornościowy.  

Niezwykle ważnym składnikiem jesiennych dań jest bez wątpienia czosnek, który dzięki swoim dobroczynnym właściwościom nadaje wszystkim daniom wyrazistego charakteru. Idealnym dodatkiem do jesiennych dań jest również imbir, który bardzo korzystnie wpływa na trawienie. Rozgrzewające przyprawy idealnie sprawdzą się również w daniach mięsnych, deserach czy ciepłych napojach, takich jak kawa, herbata czy grzaniec. 

Jesienią warto również zatroszczyć się o właściwe nawodnienie organizmu i zbilansowaną dietę. Świetnym wyborem będzie dieta rozgrzewająca, która nie tylko dostarcza niezbędnej dawki energii, ale również skutecznie wzmacnia odporność. Jesienią warto włączyć do swojej diety również sezonowe warzywa i owoce, które nie tylko dostarczą niezbędnej dawki energii, ale również podniosą odporność. Jesień to również czas, aby zrezygnować z surowej wersji owoców i wybierać te w formie pieczonej lub gotowanej, które nie będą niepotrzebnie wychładzać organizmu.  

Jesienią niezwykle ważne jest również spożywanie dużej ilości produktów kiszonych. Zawierają one mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych, które bardzo pozytywie wpływają na nasz organizm. Przepisy z kiszonkami są bardzo proste i szybkie, dzięki czemu z łatwością przygotujesz je każdego dnia. Do dań z kiszonymi warzywami idealnie nadaje się sok z kiszonej pietruszki, który dzięki naturalnym składnikom, również będzie miał pozytywny wpływ na organizm człowieka.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *