Jaki ekspres do kawy wybrać – ekspres ciśnieniowy czy kolbowy?

Chyba każdemu miłośnikowi kawy marzy się ekspres, który w ciągu paru minut wyczaruje pyszny i aromatyczny napój. Zanim zdecydujesz się na jakiś model odpowiedz sobie na pytanie, jaką kawę lubisz i ile czasu możesz poświęcić na jej przygotowanie, a następnie przeczytaj nasz krótki poradnik.

  1. Rodzaje ekspresów do kawy.
  2. Ekspres ciśnieniowy automatyczny.
  3. Ekspres kolbowy.
  4. Ekspres ciśnieniowy czy kolbowy – który wybrać?

Rodzaje ekspresów do kawy.

Na rynku jest kilka odmian ekspresów do kawy. Różnią się od siebie sposobem robienia kawy, ceną, budową, wielkością. Poniżej przedstawiamy podstawowe rodzaje ekspresów oraz ich krótki opis:

  • Ekspresy ciśnieniowe automatyczne – bardzo wygodne w użyciu, ponieważ w krótkim czasie możemy zrobić ulubioną kawę, nawet ze spienionym mlekiem,
  • Kolbowe – nie posiadają wbudowanego młynka do mielenia kawy, ale za to są mniejsze i w bardziej przystępnych cenach,
  • Przelewowe – przygotowują jednorazowo dużą ilość kawy, ale za to nie mają możliwości zrobienia napoju z dodatkiem mleka,
  • Na kapsułki – zajmują stosunkowo mało miejsca i są proste w obsłudze.

Najbardziej popularne są ekspresy automatyczne i kolbowe i to na nich skupimy się w kolejnych podrozdziałach.

Ekspres ciśnieniowy automatyczny.

Jest to zdecydowanie najszybszy sposób na zrobienie pysznej kawy. Dodatkowo możemy przygotowywać w tych najlepiej wyposażonych modelach wszystkie kawy, nawet te z dodatkiem mleka, takie jak latte czy cappuccino. Jeżeli chodzi o cenę urządzenia to raczej jest to ekspres z tej najwyższej półki cenowej. Zalety ekspresu ciśnieniowego automatycznego:

  • Modele posiadające wbudowany młynek mielą ziarna kawy bezpośrednio przed ich parzeniem, przez co kawa jest smaczniejsza.
  • Posiadają system spieniania mleka, dzięki któremu możemy się cieszyć delikatnym smakiem cappuccino czy przygotować latte macchiato. Może występować pod 3 postaciami:

jako dysza spieniająca – jest to najpopularniejszy system, dla niektórych ten sposób może być problematyczny, ponieważ trzeba spienić mleko własnoręcznie. Dlatego taki system polecany jest dla osób, dla których przygotowywanie kawy to rytuał,

wbudowany pojemnik na mleko – ekspres sam pobiera mleko z pojemnika, podgrzewa je i spienia, a następnie wlewa do szklanki,

system zintegrowany – najwygodniejszy sposób na spienianie mleka, rurkę spieniającą należy umieścić w dzbanku lub kartonie z mlekiem, a resztą zajmie się ekspres, nie trzeba myć dodatkowego pojemnika, co czyni ten sposób najlepszym.

  • Istnieje możliwość przygotowania dwóch kaw z mlekiem jednocześnie, co zaoszczędzi czas i pozwoli cieszyć się porankiem z ukochaną osobą.
  • Niektóre ekspresy mają opcję regulacji mocy kawy, co pozwala na parzenie kawy według upodobań smakowych.
  • Automatyczny program czyszczenia i odkamieniania to niewątpliwie duża zaleta zwłaszcza przy większych ekspresach, dzięki temu mamy pewność, że w urządzeniu nie zalegają zanieczyszczenia i urządzenie posłuży nam długie lata.
  • Zaletą takich ekspresów jest również intuicyjna obsługa.

Ekspresy tego rodzaju są raczej dużych rozmiarów, przez to mamy też więcej elementów i powierzchni do umycia, ale smak kawy i jej jakość wynagradza czas spędzony na konserwacji urządzenia.

Na stronie https://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe.bhtml znajduje się duży wybór ekspresów ciśnieniowych różnych marek, o różnych cenach i gabarytach.

Ekspres kolbowy.

               Zanim odpowiesz sobie na pytanie, który ekspres będzie dla ciebie lepszy – ekspres ciśnieniowy czy kolbowy, przejdźmy do opisu tego drugiego.

Jak sama nazwa wskazuje przy tego rodzaju urządzeniu kawę przygotowujemy przy pomocy kolby. Ekspresy kolbowe są nazywane również manualnymi, a to dla tego, że sami musimy zmielić kawę, ubić ją w kolbie (najlepiej profesjonalnym tamperem) i podłączyć do ekspresu. Bierzemy czynny udział w procesie robienia kawy, dlatego ten model polecany jest raczej dla koneserów.

Większość ekspresów tego rodzaju posiada system spieniania mleka, więc bez problemu przygotujemy w nim kawy mleczne. Natomiast problem może stanowić ilość zmielonej kawy oraz dokładność w jej ubijaniu. Brak wyczucia w procesie prasowania kawy może doprowadzić do szybkiego przelania wody, a tym samym niedokładnego zaparzenia, co niezaprzeczalnie wpływa na jakość smaku.

Po każdym zaparzeniu kawy fusy trzeba wyrzucić, a kolbę dokładnie umyć. Niewątpliwą zaletą tego typu urządzenia jest bardziej kompaktowy kształt, dzięki temu nie zajmuje tak dużo miejsca jak poprzedni wariant. Zaletą jest również cena, która jest zdecydowanie bardziej przystępna niż koszt ekspresów automatycznych.

Zajrzyj na stronę https://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe,typ-ekspresu!kolbowy.bhtml i z szerokiej gamy urządzeń wybierz ekspres idealny dla siebie.

Ekspres ciśnieniowy czy kolbowy – który wybrać?

Dla prawdziwych smakoszy, dla których proces parzenia kawy to czysta przyjemność polecamy ekspresy kolbowe. Wygrywają również ceną i wielkością. Nie mają za to wielu dodatkowych funkcji.

Natomiast ekspresy ciśnieniowe automatyczne to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy w swoim zabieganym życiu cenią sobie czas jak i możliwość uzyskania swojej ulubionej kawy za jednym kliknięciem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *