Jak wybrać papaję?

Papaja jest znana na całym świecie ze swoich właściwości zdrowotnych: poprawia trawienie, pomaga w redukcji wagi, zapobiega infekcjom i łagodzi ból zębów. Papaja ma również właściwości antyrakowe i może zapobiegać chorobom serca. Ponadto, regularne spożywanie papai może poprawić ogólny stan zdrowia.

Jak rozpoznać czy papaja jest dojrzała i jak powinna smakować?

Dojrzała papaja powinna mieć kolor od jasnozielonego do złotożółtego. Dla maksymalnej dojrzałości owoce powinny być w 80% żółte. Niektóre odmiany mają zieloną, a nawet pomarańczowo-czerwoną skórkę.

Dojrzała papaja o umiarkowanej miękkości: powierzchnia NIE powinna być zdeformowana po naciśnięciu palcem. Zbyt miękkie = przejrzałe.
Gęste, gładkie skórki NIE mogą być lepkie, wilgotne ani mieć nienaturalnego połysku (oznaka chemicznego pakowania w celu zachowania lub przedłużenia okresu przydatności do spożycia).
Sprawdzić, czy nie ma uszkodzeń i oznak zepsucia (obszary skórki o przyciemnionym kolorze, wyraźnie widoczne wgłębienia, szare plamy lub częściowy brak skórki).

Jeśli kupisz papaję, która wydaje się niedojrzała, oto kilka wskazówek, jak ją dojrzeć:
– ułożyć na płaskiej powierzchni, aby nie została uszkodzona, od czasu do czasu obracać papaję;
– przechowywać w papierowej torbie w ciemnym miejscu;
– dodaj do torby banana, jabłko lub awokado (owoce uwalniają etylen, gaz przyspieszający proces dojrzewania).

Jak smakuje dojrzała papaja?

Nie jest tak słodki jak inne owoce tropikalne. Dojrzała papaja ma kremową, niemal maślaną konsystencję, rozpływa się w ustach, a jej łagodny, ale słodki smak przypomina melon piżmowy. Jeśli smak jest słaby lub nie ma go wcale, papaja nie jest wystarczająco dojrzała.
Nasiona są również jadalne i zdrowe, ale są gorzkie i ostre, często porównywane do musztardy lub wasabi.

Jak jeść papaję?

Możesz jeść i cieszyć się soczystą dojrzałą papają na świeżo lub używać jej w smoothie, salsach czy sałatkach. Trzeba przekroić papaję na pół wzdłuż i wyskrobać brzegi. Trzeba też usunąć skórkę. Następnie można użyć meloniarki lub pokroić papaję w kostkę, kliny lub plastry.

Jeśli jesz go na surowo, polecamy skropić go odrobiną soku z limonki, aby wydobyć jego smak. Dobrze komponuje się również z mango, passiflorą, kiwi i jagodami.

Zwalczanie pluskiew Warszawa – gdzie szukać pomocy w takich sytuacjach?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *