Profesjonalne wyposażenie kuchni w restauracji – gdzie się zaopatrzysz w potrzebne przybory?

Wyposażenie restauracyjnej kuchni jest tak samo ważne, jak to, co znajduje się na sali, gdzie znajdują się goście. Można wręcz powiedzieć, że to właśnie zaplecze w lokalu gastronomicznym jest najważniejsze, dlatego warto zadbać o jego solidne, kompletne i dobrej jakości wyposażenie. Im lepiej wybierzemy urządzenia i akcesoria kuchenne, tym większą możemy mieć pewność, że będą nam służyły w niezmienionym stanie przez wiele lat.

Wybierając elementy wyposażenia w restauracji czy innym lokali gastronomicznym, warto brać pod uwagę firmy, które mają dużą renomę i rozpoznawalność w branży HoReCa. W warunkach profesjonalnej kuchni nie zawsze bowiem sprawdzi się to, co daje radę w domowych warunkach. Wszystkie urządzenia, akcesoria i przybory powinny być wykonane z dobrej jakości komponentów, trwałe, wytrzymałe, odporne na wilgoć, a także na wszelkie uszkodzenia. Dotyczy to zarówno sprzętu o dużych gabarytach, jak piece, zlewy czy chłodziarki, jak i tych mniejszych, jak urządzenia AGD czy akcesoria kuchenne. Zawsze warto stawiać na jakość, gdyż oszczędności w tej kwestii najczęściej powodują, że sprzęt trzeba po prostu częściej wymieniać.

Na co zwracać uwagę przy wyborze sprzętu kuchennego?

Jeśli kupujemy sprzęt do restauracji, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na jego parametry techniczne. Powinny być to urządzenia bardzo wydajne, trwałe, wytrzymałe i nieawaryjne. Będą bowiem eksploatowane o wiele bardziej intensywnie niż sprzęt przeznaczony do domowego użytku. Podczas gdy z robota kuchennego czy piekarnika w warunkach domowych korzystamy dosyć rzadko, te same sprzęty w restauracji użytkowane są stale. Warto również zwracać uwagę na łatwość utrzymania w czystości. W restauracyjnym sprzęcie na drugim planie jest design i fakt, czy będzie pasował do innych akcesoriów kuchennych. Urządzenia najlepiej, aby były wykonane ze stali nierdzewnej o odpowiednich parametrach. Jest nie tylko łatwa do utrzymania w czystości, ale również nie wchodzi w żadne reakcje z produktami żywnościowymi, co zapewnia bezpieczeństwo wszystkich kuchennych prac.

Noże w kuchni to podstawa

Jednym z najważniejszych akcesoriów podczas codziennego gotowania w restauracji są noże. To one kroją, siekają, pozwalają na dokładne rozdrobnienie różnego rodzaju produktów żywnościowych. Aby były sprawne i funkcjonalne przez długie lata, warto stawiać na takie rozwiązania, które łączą w sobie solidne parametry z doskonałym materiałem. Świetnym wyborem są japońskie noże kuchenne, które zachowują ostrość przez długi czas, dzięki czemu można ich używać naprawdę dużo dłużej niż innego rodzaju noże. Wybierając noże warto zwracać uwagę na ich jakość, a także na wygodę użytkowania – istotne jest nie tylko ostrze, ale również rękojeść, która powinna dopasowywać się do dłoni, zapewniać stabilny uchwyt i bezpieczeństwo użytkowania. Noże powinny również być wygodne w utrzymaniu w czystości, nie wchodzić w reakcję z żywnością i być odporne na uszkodzenia, wygięcia oraz inne zniszczenia. Lepiej jest zainwestować w dobrej jakości noże zamiast stawiać na słabe, które co jakiś czas trzeba będzie wymieniać na nowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *