Zrozumienie podstawowych zasad żywienia może pomóc w odnalezieniu się w niezliczonych poradach żywieniowych, które można znaleźć w Internecie. Właściwa dieta jest niezbędna we wszystkich fazach życia, a szczególne znaczenie ma dla zapracowanych kobiet, które muszą dodatkowo dbać o swoje zdrowie tak, by zapewnić sobie jak najwyższą wydajność – zarówno w życiu zawodowym, jak i osobistym.
Ludzie potrzebują ponad 40 różnych składników odżywczych, aby utrzymać optymalne zdrowie. Te składniki odżywcze są klasyfikowane jako:
-
makroelementy (które obejmują tłuszcze, węglowodany i białko)
-
mikroelementy (witaminy i minerały)
Makroskładniki zawierają kalorie i są dostarczającymi energię substancjami odżywczymi. Mikroskładniki odżywcze nie dostarczają kalorii, ale są niezbędne, ale niewystarczające, aby organizm mógł wykorzystać energię dostarczaną przez makroelementy.
Idealnie jest wtedy, gdy spełniasz wszystkie potrzeby związane z makroskładnikami i mikroelementami dzięki bogatej, zrównoważonej i zróżnicowanej diecie, a nie suplementom diety – niemniej jednak wszyscy wiemy, że w dzisiejszym zabieganym świecie jest to praktycznie niemożliwe, ale cały czas producenci suplementów diety tacy jak Kenayag wiedzą jak to nadrobić.
Dlatego w dzisiejszych czasach hurtownie suplementów diety są tak ważne. Spożywanie szerokiej gamy produktów spożywczych zapobiega niedoborom i nadmiarowi żywności. Różnorodność jest najłatwiejszym i najlepszym sposobem zagwarantowania odpowiedniego spożycia wszystkich składników odżywczych. Aby być najzdrowszą i zmniejszyć ryzyko zdrowotne, powinnaś przejść na dietę dietę z wieloma źródłami grup żywności zamiast koncentrować się na jednej substancji lub suplemencie, aby poprawić zdrowie.
Makroskładniki
Ogranicz spożycie tłuszczów trans, tłuszczów nasyconych i trójglicerydów w diecie. Nienasycone tłuszcze zapewniają wiele korzyści, takich jak:
-
poprawa poziomu cholesterolu w surowicy
-
zmniejszenie stanu zapalnego
-
stabilizowanie rytmu serca.
Tłuszcze te znajdują się w olejach, orzechach, nasionach i są płynne w temperaturze pokojowej, możesz ich szukać także w polskich suplementach diety.
Istnieją dwa rodzaje nienasyconych tłuszczów: tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone.
Tłuszcze nienasycone – znajdziesz je w tej żywności: oliwki, orzeszki ziemne, olej rzepakowy, awokado, migdały, pekan, pestki dyni lub słonecznika.
Tłuszcze wielonienasycone są podzielone na kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, inaczej zwane “niezbędnymi kwasami tłuszczowymi”, ponieważ nasz organizm wytwarza je w ograniczonym zakresie.
Źródła pokarmu omega 6: słonecznik, kukurydza, soja, siemię lniane, olej rzepakowy.
Źródła pokarmu omega 3: łosoś, makrela, anchois, sardynki, algi, chia, nasiona lnu, orzechy włoskie, soja i olej rzepakowy. Ale uwaga: zachowaj ostrożność podczas spożywania ryb, ponieważ może występować wysoki poziom rtęci i mikrodrobin.
Węglowodany: podstawowe źródło glukozy, niezbędny składnik do metabolizmu komórkowego i energii. Zapomnij o prostych lub złożonych węglowodanach; nie jest to pomocne rozróżnienie, ponieważ ilość insuliny potrzebna do wykorzystania węglowodanów jest kluczowym czynnikiem w utrzymaniu zdrowia. Zamiast tego spójrz na węglowodany przez aspekt indeksu glikemicznego.
[TB]