Swojskie konfitury – po czym je rozpoznać i gdzie je znaleźć?

Ten niesamowity smak dzieciństwa jest nie do podrobienia. Jeśli miałeś to szczęście i Babcia częstowała Cię konfiturami swojskimi – z pewnością wiesz o czym mowa. W dzisiejszych czasach problem polega na tym, iż mimo że opcji wszędzie jest tak wiele – tak naprawdę ciężko trafić na naprawdę dobry produkt, który miałby choć zbliżony smak do konfitur znanych z dawien dawna. Okazuje się jednak, że nie jest to niemożliwe do wykonania i tym tematem zajmiemy się dzisiaj bardziej szczegółowo.

Smak swojskiej konfitury – jak go rozpoznać?

Chodzi nie tylko o to, co wkładane jest do słoika, ale też w jaki sposób jest to przygotowane. Oczywiście na samym początku liczy się sama jakość owoców, które znajdą się ostatecznie w formie swojskiej konfitury na łyżeczce, deserze, czy kromce świeżego chleba – ale nawet najlepsze owoce nie przełożą się na wysokiej jakości konfiturę, jeśli ich obróbka nie będzie odpowiednia. Tak samo liczy się to, co w tych słoikach razem z owocami się znajdzie. Im mniej dodatków, a więcej owoców – tym lepiej. O tym, że nie ma miejsca na konserwanty chyba nawet nie trzeba wspominać, w końcu która babcia dodawała je do słoika? To też daje odpowiedź po części na drugie pytanie – jest mała szansa, że znajdziesz swojską konfiturę na półce supermarketu.

Co najczęściej można znaleźć w słoiku swojskiej konfitury?

  • Pyszne, dojrzałe owoce.

  • Składniki ekologiczne.

  • Produkty klasy bio.

  • Naturalne substancje słodzące np. sok jabłkowy.

Od razu warto też zaznaczyć, że swojska nie musi oznaczać wyłącznie z polskiej wsi. Dzięki ofertom miejsc takich jak Schronisko Bukowina można się przekonać, że konfitury pochodzące z włoskiej prowincji są nie tylko równie smaczne, ale też pozwalają odkryć nowe wymiary smaków, których być może do tej pory nie znałeś i nie próbowałeś.

Swojskie konfitury – jakich smaków warto spróbować?

Skoro już wiesz, gdzie kupić swojskie konfitury i na co zwrócić uwagę przy tym wyborze – zerknijmy na kilka topowych słoików. Dzięki nim znajdziesz dżemową inspirację, przypomnisz sobie dawne smaki, albo odkryjesz całkiem nowe, ulubione. Zaczynamy.

Absolutny klasyk – konfitura truskawkowa to wręcz obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni. W ten sposób po prostu zamyka się w szklanym słoiku prawdziwy smak lata. Owoce i cukier to jedyne składniki takiej swojskiej konfitury, dlatego jeśli będziesz jej szukał – zwróć na to uwagę. Chcesz nowości? Co powiesz na włoską konfiturę z jabłkami i – uwaga – orzechami piniowymi? Całość świetnie doprawiona cynamonem będzie idealnie komponować się z naleśnikami. Jej pochodzenie toskańskie też mówi samo za siebie, prawda? Na koniec jeszcze jedna ciekawa propozycja: konfitura z borówki amerykańskiej, bez cukru. Świetna, jeśli nie chcesz bądź nie możesz spożywać cukrów, a masz ochotę na coś pysznego, bez wyrzutów sumienia.

Jedno jest pewne – swojskie konfitury są do dostania w szerokim asortymencie online, dlatego jeśli masz na nie ochotę, na pewno nie będziesz mieć problemu z ich odszukaniem. Życzmy smacznego i swojskiego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *