Wyposażenie kuchni – co koniecznie musi się w niej znaleźć?

Branża gastronomiczna należy do trudnych i wymaga poświęcenia oraz doświadczenia. Zanim lokal zacznie prosperować i przynosić zysk, musisz go odpowiednio wyposażyć. Podpowiadamy, jakie sprzęty i gadżety są absolutną podstawą do rozpoczęcia działalności.

Przed złożeniem zamówienia na elementy wyposażenia konkretnego lokalu gastronomicznego, warto dobrze przemyśleć tę kwestię. Można ją nawet skonsultować np. z przedstawicielem firmy Fagor czy innej, który doradzi, co będzie niezbędne.

Kompleksowe wyposażenie najlepszym rozwiązaniem

Projektując lokal gastronomiczny, należy mieć na uwadze rodzaj kuchni, jaki chcemy serwować, a także umiejętności ekipy kuchennej. Warto zaopatrzyć się we wszystkie urządzenia jednego producenta, np. Fagor, dbając o kompleksowe wyposażenie wysokiej jakości. Oznacza to zwykle sprawny serwis oraz możliwość negocjacji ceny.

Wyposażenie zależne od rodzaju lokalu

Decydując się na konkretne elementy wyposażenia, trzeba też wziąć pod uwagę charakter miejsca. Mimo że jest część urządzeń, które muszą znaleźć się w każdym lokalu, wiele należy dopasować indywidualnie.

Inne sprzęty są niezbędne we włoskiej restauracji, inne we francuskim bistro, knajpce serwującej lunche w nowoczesnym biurowcu czy też barze przy trasie szybkiego ruchu. Jeden lokal nie będzie w stanie funkcjonować bez specjalnego pieca do wypieku pizzy, a w innym niezbędny okaże się np. taboret gazowy, rożna, opiekacze czy urządzenia do kebaba itd.

Standardowe i specjalistyczne wyposażenie

Koszt wyposażenia będzie tym wyższy, im bardziej rozbudujemy menu lokalu. Są jednak urządzenia, bez których trudno byłoby wyobrazić sobie funkcjonowanie jakiegokolwiek miejsca. Do takich standardów należy m.in. szafa chłodnicza lub lodówka, a także kuchnia gastronomiczna.

Z kolei taboret gastronomiczny lub frytownica nie są sprzętami, które muszą być w restauracji, ale zdecydowanie powinny znaleźć się w każdym barze, w którym można zjeść dania typu fast food.

Taborety gastronomiczne pozwalają przygotować jednym naczyniu nawet do stu litrów zup lub innych potraw jednogarnkowych. Są świetnym rozwiązaniem także do stołówek (np. w szpitalach) czy restauracji hotelowych. Pozwolą one zaoszczędzić czas i poprawić wydajność pracy załogi kuchennej.

Higiena to priorytet

Wyposażając kuchnię w restauracji czy barze, należy pamiętać także o stole chłodniczym. Można przygotowywać na nim rozmaite produkty i potrawy, ale trzeba wybrać ergonomiczny i łatwy do utrzymania w czystości. Korzystanie z niego powinno być wyjątkowo wygodne, a zachowanie zasad higieny bezproblemowe.

W każdym lokalu wyposażenie będzie się nieco różnić, ale jego zakup zawsze wiąże się ze ogromnym wydatkiem, dlatego też warto wcześniej ustalić, co będzie nam potrzebne. Można też wybrane sprzęty kupić używane, a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na podstawowe urządzenia jak najlepszej jakości.

Polecamy:
Zmywarka w każdej kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *