Prowadzisz biznes gastonomiczny? Próżniowe przechowywane żywności – dowiedz się więcej

dsc_2628-572a1502ab714

Sprężarki są szeroko stosowane w przemyśle, to urządzenia, w których tworzy się kompresja powietrza z atmosfery. Innymi słowy, są urządzeniami dzięki którym możemy wytworzyć sprężone powietrze. Sprężone powietrze, to czyste powietrze. Z tego względu wykorzystuje się tę technologię do próżniowego przechowywania żywności. Należy regularnie badać stan techniczny sprężarek, aby nie dostały się do nich zanieczyszczenia.

Instalacja sprężonego powietrza

Sprężone powietrze od lat wykorzystywane jest na szeroką skalę między innymi w przemyśle spożywczym. Próżniowe przechowywane żywności to dziś norma. Zależnie od tego, jaki rodzaj żywności będziemy chcieli przechować w warunkach próżniowych, wybieramy odpowiednią sprężarkę. Do wyboru są zwykle sprężarki olejowe lub bezolejowe. W przypadku przemysłu spożywczego poziom zaolejonego powietrza określa rygorystyczna norma DIN ISO 8573-1. Określa ona maksymalną ilość substancji powstałych podczas sprężania powietrza: resztek czy aerozoli. Następnie należy dobrać odpowiednie środki oczyszczania sprężonego powietrza.

Czystość powietrza w branży spożywczej

Kiedy planuje się próżniowe przechowywane żywności, trzeba przewidzieć kilka okoliczności. Jedną z najważniejszych jest to, czy powietrze będzie miało z żywnością kontakt bezpośredni. Kiedy korzystamy ze sprężarki bezolejowej, cząsteczki oleju nie przedostają się do powietrza (zobacz również inne sprężarki na stronie http://www.sprezarki-techem.com.pl/pl/instalacje-sprezonego-powietrza,75.htm). Takie powietrze, które nie ma kontaktu z olejem podczas całego procesu jest wskazane do użycia podczas próżniowego przechowywania żywności. Mimo wszystko podczas procesu, występuje etap, w którym powietrze jest dodatkowo oczyszczane.

Jak dbać o czystość powietrza do próżniowego przechowywania żywności

Zwykle kiedy powietrze ma kontakt z żywnością stosuje się sprężarki bezolejowe. Jest jednak ryzyko, że zanieczyszczenia dostaną się do powietrza z zewnątrz, a trzeba tego uniknąć. Może naprzykład dojść do rozszczelnienia uszczelek sprężarki, zanieczyszczenia mogą znajdować się także w powietrzu, które jest zasysane, czasem nie da się tego uniknąć. Dlatego podczas procesu stosuje się środki zaradcze. Są nimi między innymi bardzo dobrej jakości filtry powietrza. Dodatkowo, powietrze, które ma zostać zassane osusza się z pomocą specjalistycznych osuszaczy: ziębniczych lub adsorpcyjnych. w przemyśle spożywczym można także stosować sprężarki olejowe. Jednak w takim wypadku należy dodatkowo zadbać o odpowiednie oczyszczenie i uzdatnienie powietrza.

Pakowanie próżniowe żywności

Niebezpieczeństwo kontaktu z zanieczyszczeniami istnieje także w momencie pakowania żywności. Same opakowania mogą być źródłem niechcianych zanieczyszczeń. Z tego względu w przemyśle spożywczym coraz popularniejsze jest wykorzystanie opakowań sterylnych. Stan powietrza powinien być badany na każdym etapie kapowania próżniowego żywności. Tylko dzięki temu końcowy efekt będzie wysokiej jakości. Na szczęście w zakładach przetwórczych coraz częściej spotykamy nowoczesne urządzenia, które spełniają wszystkie normy i gwarantują nam żywność zapakowaną z właściwą starannością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *